Supporters van de Belgische nationale voetbalploeg tijdens de tweede groepswedstrijd van Euro 2020 op 17 juni 2021 DE Rode Duivels wonnen in Kopenhagen met 1-2 gewonnen tegen Denemarken

| (archiefbeeld).

De Rode Duivels hebben zaterdagavond op de derde speeldag in groep 4 van de A-divisie in de Nations League 1-1 gelijkgespeeld (rust: 0-0) op bezoek bij Wales.

Op aangeven van Michy Batshuayi schoof Youri Tielemans na 51 minuten de openingstreffer tegen de netten. In de slotfase lukte Brennan Johnson (86.) - al dan niet randje buitenspel - alsnog de gelijkmaker en zo kwam er alweer geen Belgische zege tegen Wales, toch wel het zwarte beest van de natie. De laatste keer dat de Belgen in Cardiff konden winnen dateert van september 2012.

Met vier op negen delen ze in de Nations League de tweede plaats met Polen, dat een 2-2 gelijkspel ging afdwingen in Nederland. De achterstand op de leider uit Nederland bedraagt nog steeds drie punten.

Stilstaande fase

Wales scoort niet al te vaak en als het dan toch gebeurt, is dat vaak op een stilstaande fase. Dat leek ook in de beginfase tegen de Belgen zo te zijn. Na en hoekschop belandde het leer bij Ethan Ampadu, die van aan de rand van de zestien uithaalde en zo Koen Casteels te grazen nam. België kwam meteen goed weg, toen de videoref buitenspel aangaf en het doelpunt afgekeurd werd. Het was exemplarisch voor een lastige beginfase voor de bezoekers, die even later de neus voor het eerst aan het venster staken met een volley van Youri Tielemans.

Even later werd Dedryck Boyata, toch enigzins verrassend in de basis na het debacle tegen Nederland, in verlegenheid gebracht door de snelle beentjes van de Welshe linkerwinger Daniel James. De speler van Leeds United bediende Gareth Bale, die de grote kans liet liggen.

KDB

Als Kevin De Bruyne draait, draaien de Belgen ook en laat net dat het probleem zijn in het openingskwartier. De gelegenheidsaanvoerder kwam te weinig aan het leer, waardoor het tempo te laag bleef en er geen goeie combinaties uitkwamen. Op een loepzuivere counter vlak voor rust bediende KDB dan toch eens Batshuayi, wiens voorzet-schot aan de tweede paal door Trossard werd naast besloten.

Te veel onzuiverheden aan beide kanten zorgde er voor dat er bij de rust nog niet gescoord was in het aardig volgelopen en sfeervol Cardiff City Stadium. De onuitgegeven Belgische verdediging met daarin Theate, Dendoncker en de eerder verguisde Boyata bibberde, maar brak niet.

Intussen hadden de Duivels bij de rust ongetwijfeld meegekregen dat Nederland in De Kuip al een tijdje op achterstand stond tegen Polen en dat bood perspectieven in deze Nations League. Bij de eerste aanval na de pauze was het dan ook meteen raak. Batshuayi bediende Tielemans en de man van Leicester City behield de kalmte en zette zo de Duivels op een 0-1 voorsprong. Er ontspon zich een festival aan wissels lange beide kanten. De concentratie verslapte en zo sloop Wales nog naar de gelijkmaker in het slot.

Final Four

De Rode Duivels sluiten dit vierluik - en meteen ook het seizoen - dinsdagavond in Warschau af tegen Polen. Na de zomeronderbreking volgen enkel nog de interlands tegen Wales (22 september in Brussel) en Nederland (25 september in Amsterdam).

Alleen de groepswinnaar kwalificeert zich voor de Final Four, die in juni 2023 gespeeld wordt. De laatste degradeert uit de groep. Bij de vorige editie van de Nations League eindigden de Belgen in oktober vorig jaar op de vierde plaats, na nederlagen in de Final Four tegen Frankrijk en Italië, respectievelijk de wereld- en Europese kampioen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni