‘Rode Duivels spelen zondag in Koning Boudewijnstadion’, belooft stad Brussel

JB
© BRUZZ
15/11/2023
Updated: 15/11/2023 18.29u

Door de hevige regenval van de afgelopen dagen is de grasmat van het Koning Boudewijnstadion tijdelijk onbespeelbaar. Om die reden moeten de Rode Duivels woensdagavond naar Leuven uitwijken voor hun oefenduel tegen Servië. De niet onbelangrijke EK-kwalificatiewedstrijd tegen Azerbeidzjan zondag spelen Lukaku en co wel in de vertrouwde thuisbasis, klinkt het bij de stad Brussel.

Pierre Clam, directeur van de sportdienst van de stad Brussel, is er heilig van overtuigd: er is niets mis met de grasmat in het Koning Boudewijnstadion.

“Maar het water kon de afgelopen dagen onvoldoende doordringen tot de bodem van het veld”, zegt hij aan BRUZZ. “Door de vele liters regen van de voorbije dagen is de grond veel te verzadigd. Het is een klein zwembad, deze situatie is uitzonderlijk.”

Omdat de vriendschappelijke interland tegen Servië in het vooruitzicht stond, is er de voorbije dagen wel geëxperimenteerd met mogelijke oplossingen, beweert Clam. “We hebben verschillende pompen uitgetest, maar het water blijft simpelweg hangen. Momenteel zijn de omstandigheden beter, maar de knoop kon niet vandaag pas doorgehakt worden.”

RSCA Futures

Afgelopen weekend stonden de beloften van Anderlecht nog op het veld van het Koning Boudewijnstadion voor hun partij tegen Deinze in de Challenger Pro League, de tweede divisie in het voetbal.

“Er waren geen klachten over het veld”, zegt Anderlecht-woordvoerder Mathias Declercq, die aangeeft dat de samenwerking rond de huur van het stadion voor wedstrijden van de RSCA Futures vlot verloopt.

“Dit seizoen zijn we gestart met onze thuiswedstrijden van de Futures af te werken in het Lotto Park. Wanneer de agenda van het Koning Boudewijnstadion het toeliet, zijn we ook al naar daar getrokken. En vanaf nu zullen de wedstrijden van de Futures vooral op de Heizel gespeeld worden.”

De grasmat van het Koning Boudewijnstadion, woensdag 15 november

| De grasmat van het Koning Boudewijnstadion, woensdag 15 november

Memorial

In augustus werd de grasmat voor het laatst vervangen, geeft de stad Brussel mee. Niet lang voor de Memorial Van Damme begin september, dus. Daar klinkt tevredenheid over de samenwerking met de stad Brussel. “Al hebben wij met de grasmat op zich weinig te maken”, aldus organisator Golazo.

“Onze activiteiten vinden bijna uitsluitend plaats op de piste, die vernieuwd is en tijdens de zomerevenementen goed afgedekt is. Die nieuwe piste was broodnodig en werpt ook haar vruchten af, want er zijn snelle tijden gelopen tijdens de Memorial”, zegt woordvoerder Gert Van Goolen.

Zeil

De komende dagen wordt er minder regen voorspeld, en dat betekent goed nieuws met het oog op de EK-kwalificatiewedstrijd van de Rode Duivels tegen Azerbeidzjan. Een niet onbelangrijke partij overigens, want bij winst is België zo goed als zeker reekshoofd op het EK van volgend jaar in Duitsland en ontloopt het in de groepsfase andere sterke landen.

“Donderdag overdekken we de grasmat met een zeil zodat er zondag zeker gespeeld kan worden in het stadion”, aldus Pierre Clam. “Dat staat buiten kijf.”

Rest de vraag waarom dat zeil de voorbije dagen niet tevoorschijn is gehaald. “Wij hebben zelf geen zeil”, geeft Clam toe. “Wij gebruiken dat van RSC Anderlecht, maar zijn wel van plan om er zelf een aan te schaffen”, belooft de directeur van de sportdienst van de stad Brussel.

Jan Stryckers en Reece Watson van Raw Stadia helpen topsportteams om consistent gegevens te verzamelen over de status van hun velden. "Voor het Koning Boudewijnstadion moet een structurele oplossing komen, want anders kan je blijven pleisters plakken: het zal blijven bloeden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni