Roger Vanden Stock neemt afscheid als voorzitter RSC Anderlecht

© PhotoNews
| Roger Vanden Stock krijgt bij zijn afscheid op 9 maart 2018 als voorzitter van RSC Anderlecht een videoboodschap van concullega Bart Verhaeghe van rivaal Club Brugge.

Roger Vanden Stock heeft vrijdagochtend voor de laatste keer de pers toegesproken als voorzitter van RSC Anderlecht. Zondag geeft de 75-jarige Vanden Stock na 22 jaar de paars-witte fakkel officieel door aan Marc Coucke. “Ik heb het gevoel iets te verliezen, maar ben tevreden dat het avontuur voorbij is.”

Onder het bewind van Vanden Stock junior veroverden Les Mauves tien landstitels. De Brusselaars plaatsten zich ook ieder seizoen voor Europees voetbal. "Ik denk dus dat ik mijn taak als president goed vervuld heb", aldus de uittredende voorzitter.

'Nu als supporter in tribune'

"Ik ben vooral tevreden dat ik nu de fakkel kan overdragen", vervolgde Vanden Stock. "Uiteraard zorgt dit voor de nodige emoties, ik neem immers afscheid van mijn lievelingsclub. Maar ik kijk er al naar uit om in de tribune als supporter te kunnen zitten. Hopelijk kunnen we Club Brugge nog bedreigen in de play-offs."

Over zijn relatie met de pers: “Ik heb het gevoel dat ik vrienden zal verliezen, ook al zaten we niet altijd op dezelfde golflengte. Ik denk dat er altijd wederzijds respect was”, vertelde Vanden Stock, die maandag voor een maandje op vakantie vertrekt. (Lees verder onder de fotogalerij)

Roger Vanden Stock is sinds 1996 voorzitter van de recordkampioen. Toen volgde hij zijn vader Constant, naar wie het stadion aan het Astridpark genoemd werd, op. Vanden Stock laat de club over aan Coucke en wordt zelf erevoorzitter van RSCA.

Einde van een dynastie

Zijn afscheid betekent het einde van een tijdperk. De Vanden Stock-dynastie, groot geworden met bierbrouwerij Belle-Vue, zwaait sinds 1971 de plak bij Anderlecht en speelde ook een voortrekkersrol binnen het Belgische voetbal. In die periode veroverde paars-wit 20 van zijn 34 landstitels, 8 bekers van België en 5 Europese prijzen.

Doorheen zijn carrière was Roger Vanden Stock ook nog vicevoorzitter van de Belgische Voetbalbond, voorzitter van de Pro League en werkte hij mee aan de oprichting van de UEFA Champions League en de UEFA-cup.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?