Romelu Lukaku in de wedstrijd van de Rode Duivels tegen Japan in de achtste finales op het WK2018

| Romelu Lukaku in de wedstrijd van de Rode Duivels tegen Japan in de achtste finales op het WK2018 (archief)

Chelsea heeft de terugkeer van Romelu Lukaku (28) afgerond. De spits, die Inter Milaan verlaat, ondertekende een contract voor vijf seizoenen. Volgens verschillende media is met de overgang een bedrag van 115 miljoen euro gemoeid, een bedrag dat welkom is voor het financieel geplaagde Inter.

De topschutter aller tijden van de Rode Duivels (64 doelpunten in 98 interlands) stond eerder al van 2011 tot 2014 onder contract bij Chelsea, maar zijn eerste verblijf bij de Londense club was geen succes. "Ik ben blij dat ik terug ben bij deze prachtige club", verklaart Lukaku op de website van de Champions League-winnaar.

Volgens Lukaku is het "een lange reis geweest". "Ik kwam naar hier als een kind dat nog veel te leren had. Nu keer ik terug met veel ervaring en meer maturiteit. De relatie die ik met deze club heb, betekent erg veel voor mij. Ik supporterde als kind voor Chelsea. Het is een fantastisch gevoel terug te zijn om de club aan meer titels te helpen. Op mijn 28e past deze club perfect bij mijn ambities, net nadat ik met Inter de Serie A heb gewonnen. Ik denk dat deze kans op het juiste moment komt. Hopelijk kunnen we samen veel successen behalen."

Financieel geplaagd Inter

Lukaku had nog een contract tot 30 juni 2024 bij Inter. De voorbije twee seizoenen maakte hij maar liefst 64 doelpunten in 95 wedstrijden voor de Nerazzurri. Afgelopen seizoen hielp hij Internazionale aan een eerste landstitel sinds 2010. Lukaku werd bovendien tot beste speler van het seizoen in de Serie A verkozen.

Na zijn doorbraak in België bij Anderlecht versierde Lukaku in 2011 een transfer naar Chelsea. Bij de Blues kreeg de toen piepjonge spits maar moeilijk voet aan de grond. Het was pas nadien, bij West Bromwich Albion en vooral Everton, dat de aanvaller zijn kwaliteiten kon tonen over het Kanaal.

Duurste speler ooit

Lukaku ruilde in de zomer van 2017 het team uit Liverpool voor topclub Manchester United. In twee seizoenen op Old Trafford was hij goed voor in totaal 42 doelpunten, maar toch lukte het de Rode Duivel niet om er onbetwist titularis te worden. Inter Milaan plukte hem in 2019 vervolgens weg op Old Trafford.

115 miljoen euro mag dan geen record zijn, als alle transferbedragen voor Lukaku opgeteld worden, dan mag hij cumulatief wel 's werelds duurste speler genoemd worden. Met een totaalbedrag van 327,5 miljoen euro steekt hij de Braziliaan Neymar (310 miljoen euro) voorbij.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni