De iris pronkt op de achterkant van het nieuwe RSCA-shirt.

RSC Anderlecht gebruikt per ongeluk oude Irisvlag op nieuw shirts

© BRUZZ
29/06/2020

RSC Anderlecht stelde vorige week de nieuwe shirts voor waarin Vincent Kompany en zijn ploegmaats in het seizoen 2020-2021 opnieuw een gooi willen doen naar de titel. Paars-wit benadrukt daarop de Brusselse identiteit, onder meer met een iris in de kraag van het thuistruitje. Blijkt nu dat de ontwerper de oude vlag van het Brussels Gewest gebruikte.

Het homeshirt bevat vele details, zoals het oprichtingsjaar 1908 van RSC Anderlecht en de skyline van de hoofdstad op de voorkant van het nieuwe truitje. In de kraag net onder de hals op de achterkant van het shirt, pronkt de goudkleurige irisbloem. Die staat al sinds de oprichting ervan in 1991 symbool voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Maar in 2015 wisselde het Gewest de gestileerde iris naar het ontwerp van Jacques Richez in voor een nieuw logo. De vlag van het Brussels Gewest bestaat sindsdien uit een simpeler ontwerp. Uit een knalgele, gemoderniseerde iris groeit tegenwoordig een klein grijs of geel hartje. Het logo zou alle gewestelijke instellingen eenzelfde smoel geven.

Ook RSC Anderlecht wilde graag de Brusselse verankering in de kijker zetten met de vlag. Maar de ontwerper van het nieuwe shirt gebruikte het oude embleem, dat dus al ruim vier jaar niet meer in gebruik is. “Daar zijn we ook door het Brussels Gewest op gewezen. We hebben daar vanuit de club een foutje gemaakt”, erkent RSCA-woordvoerder David Steegen. Het shirt zal niet meer aangepast worden.

hartjesvlag.jpg

De Irisvlag.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Sport , Sporting Flagey , RSC Anderlecht , truitjes rsca , Irisvlag

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni