RSC Anderlecht pakt 33ste landstitel

EVC
© brusselnieuws.be
18/05/2014

Voetbalclub Anderlecht veroverde zondagnamiddag zijn 33ste landstitel. Paars-wit versloeg Lokeren met 3 - 1. Daarmee pakt Anderlecht toch nog de hoofdprijs na een moeilijk seizoen.

Anderlecht wist vóór de wedstrijd dat het aan één punt genoeg had om kampioen te worden; Enkel een thuisnederlaag tegen Lokeren en winst van Standard tegen Racing Genk kon nog roet in het eten gooien. Standard haalde het weliswaar met 1 - 0 van Genk. Maar dat volstond niet, want Anderlecht was een maatje te sterk voor Lokeren.

Het duurde nog bijna een uur na de wedstrijd vooraleer met de viering van de titel kon worden begonnen. Supporters van Anderlecht waren het veld op gerend, en het vergde heel wat smeekbeden via de microfoon van Anderlechtbestuur en -spelers vooraleer ze opnieuw plaatsnamen in de tribunes. Zelfs de oproerpolitie kwam er aan te pas, toen een vijftigtal Anderlechtsupporters de confrontatie zochten met de Lokerenaanhang. Uiteindelijk bedaarden de gemoederen, mede dankzij de tussenkomst van de stewards.

Anderlecht mag rechtstreeks naar de Champions League. Standard mag deelnemen aan de voorronde van de Champions League. Club Brugge moet naar de voorrondes van Europa League van de Uefa.

Domper op de feestvreugde is de blessure die doelman Silvio Proto opliep in de eerste helft. Hij heeft mogelijk zijn arm gebroken. Hij moet daardoor afhaken voor het wereldkampioenschap in Brazilië kan, waar hij mogelijk als derde keeper zou fungeren.

Halvering punten
Na het vertrek van een paar sterkhouders aan het eind van vorig seizoen, leek het erop dat het een overgangsseizoen zou worden voor RSCA. Anderlecht verloor veel punten, en zag zich genoodzaakt om de Nederlandse trainer John van den Brom, die de club vorig seizoen naar de landstitel leidde, aan de deur te zetten.

Standard Luik stond het hele seizoen op kop, maar door de halvering van de punten aan het eind van de reguliere competitie maakten naast Standard ook Anderlecht, Brugge en Zulte Waregem nog aanspraak op de titel. Concurrenten Standard en Brugge lieten in de play-offs te veel steken liggen. Bovendien bleek Anderlecht onder trainer Besnik Hasi herboren.

Paars-wit is zondag dus alsnog kampioen geworden.

De kampioenenbeker werd overgevlogen met een helikopter vanop een helihaven in Lint. Dat komt omdat ook Standard nog kampioen kon worden.

De spelers kunnen nu beginnen aan een welverdiende vakantie… of aan de voorbereiding van het wereldkampioenschap in Brazilië.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni