| Supporters van Anderlecht misdroegen zich vorig seizoen enorm op Sclessin in Luik (archiefbeeld).

RSC Anderlecht rolt nieuw camerasysteem uit

TDN
© BRUZZ
14/11/2019

Voetbalclub RSC Anderlecht is volop bezig met de installatie van een nieuwe controlekamer en een hightech camerasysteem in het Lotto Park. Vanaf 1 december gaat de verouderde camerabewaking op de schop. Het doel is tweeledig: snelle interventies uitvoeren tijdens de wedstrijd en amokmakers vlotter herkennen op basis van de beelden. “Voetbal overleeft enkel als het een veilig en familiaal gebeuren kan zijn.”

De voorbije maanden werden heel wat clubs in onze hoogste voetbalklasse meermaals op de vingers getikt door disciplinaire instanties. De verklaring daarvoor ligt vooral bij het recente nultolerantiebeleid dat de voetbalbond voert tegen het afsteken van pyrotechnisch materiaal, het gooien van voorwerpen en het scanderen van spreekkoren. Ook RSC Anderlecht bleef niet gespaard van een aantal tuchtdossiers. In 2019 werd paars-wit negen keer op het matje geroepen.

Binnenkort zal de recordkampioen daar zelf krachtdadiger tegen kunnen optreden dankzij een gloednieuw camerasysteem. De modernisering zat al een tijdje in de pijplijn. Het oude was verouderd en dus was een update nodig. Anderlecht wendde zich daarvoor tot de firma DNCS, die ook de beveiliging van de Brusselse metro, Brussels Airport en Tomorrowland regelt. Daar trok de recordkampioen enkele tienduizenden euro’s voor uit, zonder het precieze bedrag te willen prijsgeven.

Het Kempense bedrijf gaf het oude camerasysteem een grondige facelift die het Lotto Park straks een veiliger plek moet maken. Eén van de voordelen die het nieuwe beveiligingsnetwerk biedt, is dat het bestraffen van amokmakers veel vlotter zal gebeuren. Met name op vlak van herkenning van supporters worden grote stappen voorwaarts gezet.

“Het systeem zal niet alle problemen van de baan helpen. Maar niets is zo veelzeggend als een duidelijk beeld"

Bert Van der Auwera (RSC Anderlecht)

De huidige camera’s geven een fan in beweging te wazig weer om die te herkennen. En ook verplaatsingen in de staantribunes zijn moeilijk te volgen. Wanneer er dan ook nog eens rook rond de persoon hangt of de fan een sjaal of hoofddeksel draagt, is het bijna onmogelijk om de exacte identiteit van de fan te achterhalen. “We hadden altijd wel een idee wie de daders waren, maar konden ze zelden aanduiden. En dus kon de club geen stappen ondernemen”, licht Bert Van der Auwera van RSCA toe.

Daar moet het nieuwe camerasysteem, met UHD-beeldkwaliteit, verandering in brengen. “Die videotechnologie zal ons toelaten om individuen te herkennen wanneer er zich incidenten hebben voorgedaan”, aldus de general counsel. “We kunnen de bewegingen van een persoon volgen tot het moment waarop hij of zij duidelijk herkenbaar is. De beelden kunnen gemanipuleerd worden, zodat de succesrate van herkenning verhoogt.”

Lotto Park, het stadion van voetbalclub RSC Anderlecht

| Lotto Park, het stadion van voetbalclub RSC Anderlecht.

Zodra een amokmaker herkend is, kan een pv opgesteld worden en start RSC Anderlecht ook de interne procedure op. Afhankelijk van de feiten zijn korte uitsluitingen van drie maanden tot een stadionverbod van vijf jaar mogelijk.

“Het systeem zal niet alle problemen van de baan helpen. Maar niets is zo veelzeggend als een duidelijk beeld", stelt Van der Auwera. De live camera’s maken het in principe mogelijk om ook supporters meteen uit de tribunes te plukken wanneer ze zich misdragen. Maar om de veiligheid van de stewards niet in gevaar te brengen, zal dat eerder de uitzondering dan de regel zijn.

Vlottere interventies

Vooral hulpverleners, zoals stewards, brandweerlui, verzorgers en politiemensen, zullen baat hebben bij die live beelden. “Vanuit de controlekamer kunnen we de hulpverleners tussen de mensenmassa door begeleiden. Supporters kunnen herkenbaar geschetst worden. Zo kunnen we interventiediensten gericht sturen. Het wordt bovendien makkelijker om in te grijpen bij incidenten en te anticiperen om incidenten te vermijden”, legt Van der Auwera uit.

RSC Anderlecht investeert fors in het nieuwe systeem, maar doet dat met een duidelijke visie. “Een stadion moet een veilige omgeving zijn waar familie en kinderen op een aangename manier van voetbal en de hele RSCA-beleving kunnen genieten. Pyrotechnisch materiaal lijkt mooi op foto, maar is gevaarlijk en dus niet tolereerbaar”, aldus Van der Auwera. “Iedereen mag fanatiek supporteren. Maar de sfeer moet zo zijn dat alle anderen zich ook welkom voelen in het stadion en van de wedstrijd kunnen genieten.”

Michael Verschueren en Marc Coucke in het Constant Vanden Stockstadion

| Michael Verschueren en Marc Coucke deinzen er niet voor terug om regelmatig in gesprek te gaan met de fans.

Sfeergroepen betrekken

Sinds dit seizoen is Anderlecht ook écht intensief gestart met sensibilisering. Dat gebeurt vooral door regelmatig overleg met de sfeergroepen. “Anderlecht toont een heel grote luisterbereidheid voor alle mogelijke sfeeracties die zij kunnen bedenken. Maar de waarden van de club zijn altijd de rode draad. Daar wijken we niet van af”, is Van der Auwera stellig. “Daarom communiceren we proactief die waarden naar de supporters. En als ze overschreden worden, moeten er gepaste sancties zijn.”

Die aanpak loont, stellen de Brusselaars vast. “We hebben eigenlijk heel weinig problemen met supporters. De sfeer op Anderlecht is heel sportief, en ook de meest fanatieke supporters gedragen zich heel goed. Toch kan het gebeuren dat sommigen over de schreef gaan. Daar moet dit systeem nu een antwoord op bieden.”

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sport, Sporting Flagey, RSC Anderlecht, Bert Van der Auwera

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni