RSCA-doelman Bart Verbruggen maakt overstap naar Brighton

20230309_Bart Verbruggen RSCA Anderlecht
© Photonews
| RSCA-doelman Bart Verbruggen in de Conference League-wedstrijd tegen Villareal op 9 maart 2023.
© Photonews
| RSCA-doelman Bart Verbruggen in de Conference League-wedstrijd tegen Villareal op 9 maart 2023.

De Nederlandse doelman Bart Verbruggen verlaat RSC Anderlecht voor Premier League-club Brighton & Hove Albion, zo bevestigen beide clubs maandag.

Met de transfer zou een bedrag van twintig miljoen euro gemoeid zijn, wat van de twintigjarige Nederlander met voorsprong de duurste doelman ooit maakt in de Jupiler Pro League. Maarten Vandevoordt verlaat KRC Genk volgend jaar voor tien miljoen euro. Hij trekt dan naar RB Leipzig. Voor Thibaut Courtois legde Chelsea in 2009 negen miljoen euro op tafel.

Verbruggen werd al enkele weken gelinkt aan de Engelse clubs Brighton en Burnley. Bij die laatste club is Vincent Kompany trainer en ook hij was gecharmeerd door de beloftevolle doelman. Verbruggen heeft er dan ook een uitstekende terugronde opzitten bij paars-wit, waar hij pas eind december de positie van nummer een overnam van Hendrik Van Crombrugge.

Met Jong Oranje was Verbruggen de voorbije weken aan de slag op het EK voor beloften in Georgiƫ, waar de Nederlandse U21, net als Belgiƫ, reeds in de groepsfase uitgeschakeld werden. Na afloop van het toernooi kwam de transfer van Verbruggen in een stroomversnelling.

Op financieel vlak doet RSCA met de transfer een uitstekende zaak. De doelman werd drie jaar geleden voor amper 300.000 euro overgenomen van NAC Breda. Met een nog tot medio 2025 lopende overeenkomst in het Astridpark werd zijn transferwaarde momenteel op tien miljoen euro geschat.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?