RSCA start nieuwe zoektocht naar hoofdcoach

© RSCA
| Jesper Fredberg.

De Deen Jesper Fredberg is dinsdag in het Lotto Park door voorzitter Wouter Vandenhaute voorgesteld als de nieuwe CEO Sports van RSC Anderlecht. De eerste taak van Fredberg wordt nu het zoeken van een nieuwe hoofdcoach, maar ook het terugbrengen van Anderlecht naar de top.

"Het belangrijkste is dat de nieuwe coach van Anderlecht in de filosofie en de speelstijl van Anderlecht past. We zetten als club de lijnen uit voor welk voetbal er in de toekomst moet gespeeld worden. Dat zal een beslissing zijn van de club en niet van de coach. We moeten het juiste profiel vinden dat hierbinnen past", opent Fredberg.

Dip overwinnen

De nieuwe CEO Sports heeft al enkele namen in zijn hoofd, maar wilde die nog niet delen. Het is nu aan Fredberg om het "DNA van Anderlecht en de manier van voetballen" op te bouwen. De 41-jarige Deen heeft zijn eerste analyse al klaar en heeft enkele zwakheden opgemerkt.

"Ik denk dat er veel goede spelers zijn, maar ze missen de connectie als team", zegt Fredberg.

Een goede wintertransferperiode zal nodig zijn om de ploeg te versterken. Al is dat met mogelijk een beperkt budget. Over de situatie van Hoedt of Esposito kon de Deen nog geen duidelijkheid scheppen.

"Ik zou nooit naar de club komen zonder de ambitie om Anderlecht terug naar de top te brengen. Gelukkig draait in het voetbal niet alles rond geld. Er zijn veel sleutelfactoren die tot een succesvol team kunnen leiden en zorgen dat je kan concurreren met teams die financieel sterker staan. Daarom zijn de academie, de cultuur, het stadion en de fans erg belangrijk", gelooft Fredberg.

'Goesting en nieuwsgierigheid'

Anderlecht-voorzitter Wouter Vandenhaute vertelt dat Fredberg als per toeval op de koffie kwam bij paars-wit, toen Peter Verbeke nog niet was uitgevallen door ziekte. Nadien hebben ze elkaar opnieuw ontmoet in Londen bij de Europese wedstrijd tegen West Ham en ook toen klikte het meteen, klinkt het.

"In dat gesprek heb ik hem een aantal gerichte vragen gesteld waarop hij niet alleen telkens het juiste, maar ook een beter antwoord gaf dan ik verwacht had. Ik voelde bij hem die goesting en die nieuwsgierigheid in het project Anderlecht. Enkele dagen later heb ik hem gebeld en gezegd: Als jij zin hebt dan wil ik all-in gaan en zien of we tot een samenwerking kunnen komen", vertelt de RSCA-voorzitter.

Dat Fredberg niet eerder werd voorgesteld, had te maken met zijn contract bij het Deense Viborg FF dat gerespecteerd moest worden. De vraag is nu ook wat er zal gebeuren wanneer Peter Verbeke terugkeert uit ziekteverlof. "Als Peter weer fit is, zal er op dat moment beslist worden wat hij voor Anderlecht kan doen en wat zijn nieuwe rol zal zijn binnen RSC Anderlecht", legt Vandenhaute uit.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?