RWDM en White Star roken vredespijp over jeugdspelers

© Michel Oosters (RWDM47)
© Michel Oosters (RWDM47)

De meeste jeugdploegen van RWDM kunnen opnieuw in Molenbeek trainen. Wegens een gebrek aan velden moesten de jonge voetballertjes uitwijken naar Zellik, maar na aanhoudende druk heeft de gemeente Molenbeek toch een oplossing kunnen vinden: RWDM mag het Verbiststadion exclusief gebruiken. De strijdbijl tussen RWDM en White Star lijkt daarmee definitief begraven.

“De deal is nog niet helemaal rond, maar er is wel een mondeling akkoord”, zegt directeur van de RWDM-jeugdschool Patrick Thairet aan BRUZZ. “Donderdag komen de gemeente en alle betrokken clubs samen en worden de nieuwe conventies ondertekend. Normaal gezien kunnen we dan de week erop, of ten laatste op 24 oktober, opnieuw in Molenbeek trainen.”

De nieuwe oplossing verdeelt de gemeentelijke installaties evenredig onder de clubs: de jeugdacademie van White Star mag de terreinen naast het Edmond Machtensstadion gebruiken, de Académie Jeunesse Molenbeek en de RWDM Girls trainen op het Sippelbergdomein. RWDM krijgt het exclusief gebruik van het Verbiststadion, vlakbij het Weststation: dat is goed voor zo’n 20 uur per week.

'Heel tevreden'
“Dat is weliswaar te weinig om alle jeugdreeksen in Molenbeek te laten trainen, maar we zijn hier al heel tevreden mee”, aldus Thairet. “We laten de jongste ploegen het Verbiststadion gebruiken, omdat het voor jonge kinderen en hun ouders veel moeilijker is om tot in Zellik te geraken.”

De spelertjes tussen 6 en minstens 9 jaar zullen zeker al hun trainingen in Molenbeek kunnen afwerken. Voor de oudere spelers moet nog bekeken worden wat er precies mogelijk is. Wellicht kunnen de 10- tot 13-jarigen de helft van hun trainingen in Molenbeek afwerken en de andere helft in Zellik. De spelers vanaf 14 jaar zullen ongeveer voor één training op de drie in Molenbeek terecht kunnen. Voor hun andere trainingen moeten ze naar Zellik.

Naar volgend seizoen toe kunnen er extra uren bijkomen, door verlichting te installeren op het C-terrein van het Edmond Machtensstadion. Op een interpellatie van gemeenteraadslid Dirk Berckmans (Gemeentebelangen) antwoordde schepen van Openbare Werken Jan Gypers (Open VLD) dat de werken daarvoor in maart 2017 beginnen en in juli 2017 afgerond zouden moeten zijn.

Aanvankelijk kreeg RWDM slechts enkele uren per week een veld ter beschikking. Daarop kwam heel wat kritiek, zowel van RWDM als in de gemeenteraad. Onder meer Dirk Berckmans (Gemeentebelangen) en Michael Vossaert (DéFI) uitten scherpe kritiek op schepen van Sport El Khannouss (CDH), die volgens hen White Star zou voortrekken.

'Acht maanden geduurd'
RWDM-manager Thierry Dailly betreurt dat de saga zolang heeft aangesleept: “Acht maanden heeft het geduurd om een oplossing te vinden, terwijl wij al van in het begin gezegd hebben dat er een oplossing was”, zegt hij in La Capitale. Thairet is vooral tevreden dat er een doorbraak is: “De gemeente en de betrokken clubs hebben veel goede wil getoond, ook White Star. Het is goed dat deze discussies achter de rug zijn en dat de clubs zich nu echt op het sportieve kunnen focussen.”

Met dit akkoord lijkt de open oorlog tussen RWDM en White Star, die anderhalf jaar geleden begon met de saga rond het Edmond Machtensstadion en uitmondde in de discussies over de jeugdvelden, nu echt ten einde. Dailly liet eerder al verstaan dat beide clubs sinds het nieuwe seizoen een beter onderling contact hebben.

Het seizoen van RWDM

Op de laatste speeldag in derde amateurklasse speelt RWDM zondag in het Edmond Machtensstadion tegen Doornik. Het seizoen van de gedoodverfde Brusselse titelfavoriet liep niet altijd zoals gewenst. Met onder meer een trainersontslag. Maar uiteindelijk staat RWDM nu op één overwinning van de titel. Herbeleef het seizoen met artikels en video's van BRUZZ.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?