RWDM ploetert voorbij Virton naar de tweede plaats

FVDE
06/02/2022

Een fraai schouwspel kan je het duel tussen Virton en RWDM van zondagnamiddag niet bepaald noemen. De veldslag in de provincie Luxemburg had zeker na de rust meer weg van een potje waterpolo dan een partij voetbal. Een vroeg doelpunt van Gilles Ruyssen en een flinke dosis karakter bleken voldoende voor een levensbelangrijke Molenbeekse overwinning.

De verre verplaatsing naar de Gaumestreek kreeg zaterdagavond nog wat extra cachet voor RWDM. Tegen alle verwachtingen in ging naaste concurrent Waasland-Beveren immers de boot in tegen Moeskroen. En dat zette meteen de verwachtingen voor RWDM op scherp: bij winst sprong het over Waasland-Beveren naar de felbegeerde tweede plek.

Om die opdracht te vervullen deed coach Euvrard logischerwijs nog geen beroep op de twee recente prestigetransfers. Kylian Hazard en Obbi Oulare bleken nog niet fit genoeg om de strijd aan te gaan. Tot overmaat van ramp viel ook de verdedigende middenvelder Theo Gécé – één van de revelaties van het seizoen tot nog toe – geblesseerd uit. Aboubakar Keita nam zijn plaats in, de Ivoriaan die nog geen onberispelijke indruk heeft nagelaten in Molenbeek.

Door de wind, door de regen

De grasmat van het Edmond Machtensstadion liet dit seizoen al te wensen over, maar dat het altijd erger kon, bleek zondagmiddag in Virton. Al van bij de aftrap bleek de zware grasmat – zeker in combinatie met hevige rukwinden – vloeiend combinatievoetbal onmogelijk te maken. Al probeerde RWDM het wel, en een niet onaardige actie leidde al na zeven minuten tot een afstandsschot van Rommens dat naast doel vloog. Diezelfde Rommens mocht het na twintig minuten nog eens proberen met een vrije trap. Die poging bleek geen probleem voor Virton-doelman Sadin – uitgerekend tot vorig seizoen nog tussen de palen bij RWDM – maar hij gaf wel een rebound cadeau aan Gilles Ruyssen, die het geschenk niet liet liggen.

Aan de overzijde moest doelman Theo Defourny al snel redding brengen op een dubbele poging van de thuisploeg, en dook hij ook nog eens gepast in de voeten van de doorgebroken Sidébé. Dom balverlies op het middenveld leidde tot een wenkende kans voor Aimery Pinga, maar zijn schot was te zwak om Defourny te ontrusten. Kort voor rust kwam ook RWDM nog eens piepen, maar het schot van de mee opgerukte rechtsback Sankhon zoefde naast doel.

Wie dacht dat de weersomstandigheden voor rust al vooroorlogs waren, moest het veld in de tweede helft nog te zien krijgen – de toenemende regenval toverde de grasmat om tot een ploeterbad waar de soldaten uit de loopgraven in de Eerste Wereldoorlog hun neus voor zouden ophalen. Van voetballen was nu al helemaal geen sprake meer, ‘de bal naar voren keilen en hopen dat ie goed valt’ was nu het motto van beide teams. Bijna speelde de zware regenval nog in het voordeel van RWDM toen de bal vlak voor de doelmond in het natte gras bleef steken, maar Rommens was te verrast om te profiteren.

Op karakter

De elf RWDM’ers verdedigden de krappe voorsprong met man en macht en met de nodige heroïek. De beste kansen waren op de counter zelfs nog voor de Brusselaars. Rommens trapte een prima kans hoog over, en de voorzet van El Ouahdi op De Camargo was net iets te scherp om de Braziliaanse Belg echt in sluipschutterspositie te brengen.

De opluchting bij RWDM na het laatste fluitsignaal sprak boekdelen. De ambitieuze club doet na een loodzware partij een gouden zaak en staat voor het eerst sinds de seizoensstart op de 2de plek. Het resultaat van een knappe reeks – 24 op 33 – die heel Molenbeek even doet dromen, ook al kregen de fans het beste Molenbeekse voetbal in 2022 nog niet te zien.

Met nog negen finales voor de boeg doet RWDM er alles aan om de 'missie promotie' kracht bij te zetten. Komende zondag hopen de Molenbekenaren te bevestigen tegen Deinze, in het eigen Edmond Machtensstadion. Als gevolg van een schot in de winkelhaak van aanvallende middenvelder Thomas Ephestion (zie filmpje) kunnen supporters voor amper drie euro een ticket kopen.

Ephestion bepaalt de inkomprijs.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni