John Textor, de Amerikaanse investeerder en eigenaar van RWDM, en voorzitter Thierry Dailly, op 13 mei 2023, meteen na het behalen van het kampioenschap in 1B en de bijhorende promotie naar eerste klasse

| John Textor, de Amerikaanse investeerder en eigenaar van RWDM, en gewezen voorzitter Thierry Dailly, op 13 mei 2023, meteen na het behalen van het kampioenschap in 1B en de bijhorende promotie naar eerste klasse.

RWDM-supporters over ontslagronde: 'Veel hangt af van volgende drie wedstrijden'

AD
© BRUZZ
26/07/2023

Een paar maanden geleden was Vincent Euvrard nog de Messias die erin geslaagd was om RWDM opnieuw naar het hoogste voetbalniveau te loodsen. Afgelopen maandag werd hij - samen met de bijna volledige sportieve staf van RWDM - vriendelijk bedankt voor zijn bewezen diensten. Supporters krijgen na het vertrek van Dailly opnieuw een bittere pil geserveerd, amper vijf dagen voor de aftrap van het nieuwe voetbalseizoen.

Hoe dat nieuws bij supporters binnenkwam? “Als Een textorslag bij heldere hemel. Ik had dit totaal niet zien aankomen”, omschrijft RWDM-fan Kevin Meyvaert uit Sint-Agatha-Berchem zijn gevoel. “De A-kern was uiteraard nog klein en moest versterkt worden, maar Euvrard deed wat hij kon en heeft mooie resultaten behaald.”

“Afgelopen zondag hebben we nog met 1-0 gewonnen tegen Lyon”, zegt Jessica Schuman van RWDM-supportersvereniging Bxl on Tour. “Zondag was het feest, maandag beslist de club om de sportieve staf zo goed als volledig buiten te smijten. Hadden ze nog te veel connecties met Dailly? Wil Textor er gewoon voor zorgen dat zijn pionnetjes overal op de juiste plek komen te staan? Ook wij hebben er het raden naar.”

“Voor mij blijft de vraag: stond deze wissel al een hele tijd gepland, of gaat het om een opwelling omdat er bepaalde zaken gebeurd zijn?”, gaat Meyvaert voort. “Hoe dan ook, je coach vijf dagen voor de start van de competitie de laan uitsturen, is op zowel sportief, menselijk als professioneel niveau geen manier van doen.”

‘Duidelijk verschil in visie’

Dat je als club soms beslissingen moet nemen die niet overeenkomen met de emoties of ideeën van supporters, vind Meyvaert logisch. “Maar ik vind ook dat je zoiets slim moet aanpakken. Textor had vanaf het begin de club volledig in handen moeten nemen, zo was het voor iedereen duidelijk. Nu is er een soort van conflict ontstaan met Dailly en is achteraf gebleken dat de staf nog te veel connecties had met de man, wat een samenwerking met Textor bijzonder moeilijk maakte.”

"Zij die nog twijfelden, beginnen zich ook af te vragen of dit nu de man is die de club resultaten moet doen opleveren."

Kevin Meyvaert, RWDM-supporter

Ook het verschil in visie tussen Euvrard en Textor werd te groot om nog verder te kunnen, denkt Meyvaert. “Zeker als je weet dat Euvrard niet per se een grote voorstander was van het multi-club-systeem. Die twee zaten duidelijk niet op dezelfde lijn en ik begrijp dat je er dan voor kiest om iemand de laan uit te sturen. Alleen had de uitvoering totaal anders moeten verlopen.”

Meer bepaald had Textor beter in mei of juni al de fin de carrière van Euvrard moeten aankondigen, vindt Meyvaert. “Als hij toen had gezegd: “ik wil met een nieuwe visie aan een nieuw hoofdstuk beginnen om zo goed mogelijk te starten in eerste klasse”, was het voor iedereen duidelijk geweest. Er zou wel wat protest zijn gekomen, maar totaal niet vergelijkbaar met wat er vandaag gebeurt. Supporters die al boos waren en Textor sowieso al niet moesten, zijn nu nog bozer en koesteren nog meer wrok. Zij die nog twijfelden, beginnen zich serieus af te vragen of dit nu de man is die de club resultaten moet doen opleveren."

Nieuwe coach

Of de nieuwe coach, Claudio Caçapa, ondersteund door Igor De Camargo en Anderson Luiz dos Santos Valina, in staat zal zijn om RWDM succesvol door dit belangrijke seizoen te loodsen, willen de supporters nog niet gezegd hebben. “Caçapa heeft nog geen T1-ervaring en ik maak mij ook wat zorgen over wie de Belgische competitie gaat vertegenwoordigen", zegt Meyvaert. "De Camargo, die T3 wordt, is het enige ‘Belgische element’ binnen die staf. Of dat zal volstaan, is nog maar de vraag.”

“Ik denk dat er heel veel afhangt van de komende drie wedstrijden”, vult Schumann aan. “Als we die verliezen, verwacht ik dat de sfeer onder de supporters volledig zal omslaan en er van vertrouwen nog maar weinig sprake zal zijn. Als we winnen, is het misschien de beste staf die we ooit gehad hebben - da’s ook typisch Molenbeek (lacht)."

De heisa zal er alleszins niet voor zorgen dat de twee supporters komend weekend niet zullen afzakken naar het RWDM-stadion. “Ik denk dat de spelers ons nu meer dan ooit nodig hebben”, zegt Schumann. “Zij hadden het al moeilijk na het vertrek van Thierry, dus ik kan me inbeelden dat dit opnieuw een harde klap is."

"Het is spijtig dat we afscheid moeten nemen van een coach als Euvrard, die het ook heel goed kon vinden met de groep", sluit Meyvaert af. "Voor de spelers is dit ongetwijfeld een bijzonder bittere pil om te slikken. Ook al zijn het profs, zoiets leg je niet zomaar naast je neer. De wedstrijd tegen Genk zal waarschijnlijk veel duidelijk maken, wat die impact betreft."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni