| RWDM-spelers vieren het winnende doelpunt van Jeff Reine-Adélaïde.

RWDM ten koste van Kortrijk naar kwartfinales beker

© BRUZZ
05/12/2023

RWDM heeft zich dinsdagavond geplaatst voor de kwartfinales van de beker van België. In de slotfase van een povere wedstrijd in en tegen Kortrijk scoorde Jeff Reine-AdélaIde de enige treffer van de avond: 0-1. De twee andere Brusselse eersteklassers spelen donderdag hun achtste finales. Union op het veld van tweedeklasser Beveren en Anderlecht in een rechtstreeks duel met aartsrivaal Standard in het Astridpark.

Van RWDM kan veel beweerd worden, maar niet dat de club een bekerreputatie heeft. Zo is het alweer dertig jaar geleden dat Molenbeek de halve finales bereikte van het toernooi. De buren uit Anderlecht versperden toen de weg naar de eindstrijd na twee gedenkwaardige tweestrijden die bij menig RWDM-fan in het geheugen gebeiteld staan.

Sindsdien was het vaak al voor de jaarwisseling over en uit, maar dit seizoen dus niet. Medio januari spelen de Brusselaars de kwartfinales. Eén treffer volstond dinsdagavond in een weinig opwindende wedstrijd, al zal geen RWDM-fan daar zijn slaap voor laten.

Omdat Kortrijk en RWDM zich de komende maanden vooral richten op de strijd tegen de degradatie (vier eersteklassers komen in het voorjaar van 2024 uit in de playdowns) kwamen de twee teams dinsdagavond met flink vertimmerde elftallen aan de aftrap. Zo ontbraken bij RWDM doelman Defourny, verdedigers Heris en Abner en het vindingrijke duo Dwomoh-Mercier. In hun plaats mochten Huber, Mboup, Le Joncour, Camara en Del Piage aantreden.

Kortrijk begon het meest aanvallend aan de wedstrijd, maar doelman Guillaume Hubert - voor het eerst in meer dan twee jaar stond Théo Defourny niet onder de lat - hoefde niet echt in te grijpen. Het antwoord van RWDM volgde op het kwartier, maar de kopbal van Gueye miste kracht en precisie. Daarna zakte het duel in en was het status quo compleet. Tot een kopbal van David Henen richting de kruising ging. Hubert zweefde de bal van onder de lat.

Na de rust was er niet meteen sprake van beterschap. Toch had RWDM op het uur kunnen scoren, maar Le Joncour, die door alle verdedigers van de thuisploeg over het hoofd werd gezien, trapte vanop tien meter keihard over doel. Daarna greep RWDM-trainer Caçapa in met maar liefst vier vervangingen - onder andere Gécé, Da Silva en Dailly mochten invallen. Maar ook zij kregen de Brusselse machine niet aan de praat. De beste kans in het slot was voor de Kortrijkzanen, alleen duurde het te lang voor Ojo tot een besluit kwam.

Toen iedereen zich opmaakte voor de verlengingen, scoorde RWDM alsnog. Jeff Reine-Adélaïde rondde het voorbereidende werk van Niklo Dailly perfect af. Zo plaatst de club zich voor het eerst sinds mensenheugnis nog eens voor de kwartfinales van de Belgische beker. Een flinke opsteker tussen de lastige karweien die de ploeg in de competitie nog staan te wachten, maar als de doeltreffendheid van dinsdagavond kan doorgetrokken worden, kan de hemel snel opklaren boven het westen van Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , RWDM , Beker van België , Croky Cup

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni