RWDM vergeet te voetballen maar neemt wel de drie punten mee uit Moeskroen

FVDE
06/03/2022

Inpakken en wegwezen: dat was het devies voor RWDM in een – alweer – levensnoodzakelijke overwinning. Zondagnamiddag ging Moeskroen voor de bijl, en daar had RWDM deze keer geen scheidsrechterlijk geluk voor nodig. En evenmin overtuigend voetbal. Want het moet gezegd, de prestatie van RWDM deed bij momenten pijn aan de ogen. Maar de Molenbeekse tanker ligt wél nog altijd vol op koers voor de tweede plaats.

De uitdaging voor RWDM was duidelijk: met nog zes wedstrijden te gaan de voorsprong van vijf punten op Waasland-Beveren op de tweede plek zien te behouden. Geen eenvoudige opdracht als je weet dat RWDM vier van zijn zes resterende wedstrijden buitenshuis speelt. Daartegenover staat dat de ploeg uit Molenbeek dit jaar uitstekend presteert op verplaatsing – het verloor nog maar twee duels in andermans stadion. Moeskroen, dat niets meer te winnen of te verliezen heeft, zou de eerste horde buitenshuis worden.

Geen De Camargo

De grootste verrassing liet zich al voor de aftrap in Moeskroen aftekenen. Op het wedstrijdblad geen spoor van Igor De Camargo, het vat vol ervaring in de Brusselse voorhoede. Een knieblessure hield hem aan de kant. En of het nu met zijn afwezigheid te maken had of niet, het bleek al snel dat RWDM op aanvallend vlak weinig in de pap te brokken had.

Al na zeven minuten kwam RWDM goed weg toen Christophe Lepoint, ook al zo’n man met ervaring, te verrast was om een gekraakt schot van Carcela in doel te werken. Op een halfuur liep werd de openingstreffer van Moeskroen afgekeurd wegens buitenspel van diezelfde Lepoint.

Kylian Hazard

| Kylian Hazard viel gretig in.

En RWDM? Dat stond erbij en keek ernaar. Moeskroendoelman Gillekens kon in die eerste speelhelft rustig zijn belastingformulier invullen zonder dat zijn doel bedreigd werd. Het is nauwelijks voor te stellen dat RWDM op deze manier een plek in 1A ambieert. Maar voetbal is nooit meer dan een verzameling momentopnames. Dat besefte ook trainer Vincent Euvrard, en dus gooide hij in de rust meteen twee verse krachten in de strijd om het na rust beter te doen: verdedigende middenvelder Keita kwam in de ploeg om meer voetballend vermogen in de opbouw te voorzien. En spits William Togui, vorige week tegen Lierse nog matchwinnaar, verving de onzichtbare Glenn Claes. Iets voorbij het uur kwamen daar ook nog Kylian Hazard en Kevin Nzuzi bij.

Gelukspenalty

De invallers zorgden wel voor meer balcirculatie en drang naar voren bij RWDM, maar uitgespeelde kansen vielen er nog altijd niet te noteren. Dat Moeskroen toch zonder punten achterbleef, heeft het vooral te danken aan die andere ouderdomsdeken in de ploeg. Teddy Chevalier, meer dan 200 wedstrijden in 1A op de teller, struikelde in de eigen zestien meter over de bal en hinderde de aanstormende Gilles Ruyssen. Strafschop, en deze werd feilloos omgezet door vaste waarde Nicolas Rommens.

En daarmee was het gros van het werk gedaan, want wie een voorsprong van RWDM dit seizoen nog ongedaan wil maken, moet van goeden huize komen. Dit seizoen gaf RWDM nog maar twee keer een voorsprong uit handen, en verloor het zelfs geen enkele wedstrijd indien het zelf de score had geopend. Dat bleek ook nu het geval. Een inderhaast opgezet slotoffensief bracht geen (verdiende) gelijkmaker meer op voor een moegestreden Moeskroen.

Zakaria El Ouahdi bedankt de RWDM-fans na de zege in Moeskroen.

De statistieken mogen gezien worden: de zesde overwinning al in 2022, en de zevende uitzege van het seizoen. Maar het belabberde spelpeil dient Euvrard wel zorgen te baren. Na de spookgoal tegen Lierse had RWDM voor de tweede week op rij een flinke portie meeval nodig om te kunnen winnen. Nochtans heeft RWDM in de kern voldoende talent rondlopen om, zeker op aanvallend vlak, het verschil te kunnen maken. Dat Kylian Hazard opnieuw sterk inviel, opent wat dat betreft opportuniteiten. Solliciteert de jongere broer van Eden en Thorgan zo stilaan naar een basisplaats?

De anciens doen het

Ondanks een bedrijvige wintertransferperiode dient opgemerkt te worden dat RWDM het grotendeels doet met de jongens die ook al voor de winterstop vriend en vijand verbaasden. Van de nieuwe wintertransfers stonden in Moeskroen enkel de Kazakse linksback Vorogovskiy en Kylian Hazard (nog geen halfuur) tussen de lijnen. Obbi Oulare, de ex-spits van Club Brugge en Standard, is nog niet fit en supporterde mee van achter zijn tv-toestel, zo leerden we op Instagram.

Terwijl de perceptie bestaat dat RWDM de hemel bestormt sinds de nieuwe eigenaar John Textor zijn zuurverdiende dollars in de club pompte, blijken de goede resultaten toch vooral een gevolg van de solide kern die er al was.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, RWDM

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni