RWDM zoekt nieuwe investeerders

© PhotoNews
| "Als het stadion leeg blijft tot het einde van het jaar, kost dat ons 400.000 euro."

Geen hoofdsponsor, geen ticketing en geen investeerders: de coronacrisis dreigt voor financiële problemen te zorgen bij voetbalclub RWDM. Voorzitter Thierry Dailly gaat daarom op zoek naar nieuwe geldschieters. “Ik ben geen arme mens, maar in het voetbal ben ik dat wel,” klinkt het. Al wil dat niet zeggen dat de club te koop staat.

Tot voor enkele maanden was er nog geen vuiltje aan de lucht voor RWDM, dat ondanks corona een begroting in evenwicht kon voorleggen en probleemloos een licentie voor het profvoetbal verkreeg. Het budget is begroot op 1,8 miljoen euro, waarvan 1,2 miljoen naar het sportieve luik van de club gaat. Daarmee is RWDM met voorsprong de minst kapitaalkrachtige club in eerste klasse B.

Geen hoofdsponsor meer

De tweede coronagolf laat intussen wel zijn sporen na in Molenbeek. Hoofdsponsor Symbio stopte ermee, en nieuwe bedrijven overtuigen om tegen betaling op het shirt te prijken, blijkt niet eenvoudig. “Ook bij de bedrijven is het crisis. Overal gaat men op de rem staan, en het budget voor sponsoring is het eerste dat sneuvelt,” zegt RWDM-voorzitter Thierry Dailly. En dus start RWDM aanstaande zaterdag zonder shirtsponsor aan het nieuwe seizoen in 1B.

Thierry Dailly, voorzitter voetbalclub RWDM inzet 2

Daarnaast is ook ticketing een belangrijke bron van inkomsten voor de club, zegt Dailly. “En sinds maart hebben we geen enkele wedstrijd met publiek meer gespeeld. En sinds de tweede coronagolf is de abonnementenverkoop volledig stilgevallen. We hebben er nu 700 verkocht, een derde van wat we voorzien en begroot hadden.”

Mogelijk kan RWDM, na de beslissing van de nationale veiligheidsraad afgelopen donderdag, in de loop van de komende maand opnieuw publiek ontvangen. “Dat is absoluut nodig. Als we tot het einde van dit jaar zonder publiek moeten spelen, stevenen we af op een verlies van zo’n 400.000 euro.”

Geldschieter

“Ik ben geen arme mens, maar in het voetbal ben ik dat wel. Anders dan Union of Anderlecht hebben wij geen rijke geldschieter die niet op een miljoen meer of minder kijkt,” vervolgt de voorzitter van RWDM. “Die ploegen kunnen het zich permitteren om een seizoen met enkele miljoenen euro’s verlies af te sluiten. Bij OHL heeft men er 25 miljoen euro doorgejaagd op drie jaar tijd. Maar dat is bij ons geen mogelijkheid. Ik werk hard voor de club, maar ik ben geen miljardair.”

En dus is Dailly op zoek naar een investeerder om toe te treden tot de club. “We wisten al langer dat het moeilijk zou zijn voor de club om in het professioneel voetbal te overleven zonder nieuwe financiële middelen.” Maar de club verkopen, dat is Dailly niet van plan. “Ik wil als aandeelhouder een deel van mijn aandelen verkopen en dat geld opnieuw investeren in de club. De continuïteit van de club staat voorop. Het gaat niet om de persoon van Thierry Dailly, maar op organisatorisch vlak loopt alles goed, dus waarom zou dat moeten veranderen?”

Is de promotie van RWDM naar 1B een vergiftigd geschenk geweest? "Absoluut niet. Al van bij de start van dit project was het de bedoeling om naar het profvoetbal door te stoten. Op een lager niveau is deze club niet levensvatbaar. De ambitie is dan ook duidelijk: vroeg of laat moeten we op het hoogste niveau uitkomen," besluit Dailly.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?