| Juicht Landry Dimata straks voor een 4.000-tal supporters?

Meer dan 400 fans in stadions? Bespreekbaar, zeggen burgemeesters

TDN
© BRUZZ
21/08/2020

De gemeenten Anderlecht, Vorst en Sint-Jans-Molenbeek zullen bestuderen of het mogelijk is om meer dan 400 supporters toe te laten in de voetbalstadions voor de thuiswedstrijden van RSCA, Union en RWDM. Geen van de drie burgemeesters schiet het idee bij voorbaat af. "Maar de bal ligt in het kamp van de clubs."

Paars-wit speelde afgelopen weekend zijn eerste thuismatch. Zonder de steun van de supporters in het Astridpark ging STVV met 3-1 voor de bijl. De eerste zege van het nieuwe seizoen werd evenwel ingetogen gevierd. Geen opzwepende gezangen, geen applausvervangingen en geen collectieve publieksgroet. Door de coronacrisis mag het voetbal nog geen fans ontvangen.

Begin juli lag er nochtans een gedetailleerd plan klaar op Neerpede om tot 5.000 supporters in bubbels en met mondmasker te spreiden over de 20.000 beschikbare plaatsen. De tweede coronagolf gooide roet in het eten, maar het plan mag na de Nationale Veiligheidsraad van donderdag opnieuw uit de koelkast. Vanaf maandag zijn opnieuw 400 personen welkom op openluchtevenementen, zoals voetbalwedstrijden.

4.600 RSCA-fans

Maar voetbalclubs hopen gebruik te maken van een opening die premier Sophie Wilmès (MR) liet. Als lokale besturen meer supporters toelaten, is dat toegestaan. Paars-wit hoopt zo in september opnieuw 4.600 fans te kunnen verwelkomen. Burgemeester Fabrice Cumps (PS) zat vrijdagochtend al samen met ceo Karel Van Eetvelt. "Principieel zijn we niet tegen", reageert de burgervader van Anderlecht. Die besliste eerder wel om de cafés in de omgeving van het stadion op matchdagen te sluiten.

De eerste thuismatch van RSCA waarop fans opnieuw toegelaten zouden zijn, is op 13 september tegen Cercle Brugge. "We hebben dus nog tijd. De gemeente zal het plan van de club, de gewenste aantallen en ook het politierapport bestuderen. Op basis daarvan maken we een risicoanalyse", aldus Cumps, die volgende week opnieuw samenkomt met paars-wit.

Wie een abonnement neemt voor de wedstrijden van RWDM, moet een foto uploaden

| Supporters van RWDM in het Edmond Machtensstadion (archiefbeeld).

Union en RWDM trappen komend weekend hun seizoen in 1B op gang, zonder de steun van de altijd enthousiaste achterban. Het Molenbeekse gemeentebestuur hoopt dat fans snel opnieuw welkom zijn in het Edmond Machtensstadion. En dat mogen er gerust meer dan 400 zijn. "Het is hoog tijd dat sportieve en culturele activiteiten kunnen hernemen", zegt de woordvoerder van burgemeester Catherine Moureaux (PS).

Thierry Dailly, de sterke man bij RWDM, werkte aan een plan dat tot 1.400 toeschouwers mogelijk moet maken. "Begin volgende week zal een werkgroep, met daarin ook veiligheidsverantwoordelijken, dat dossier grondig bestuderen. Als de maatregelen en organisatie voldoen aan de criteria, zien we geen reden om geen groen licht te geven", aldus Moureaux' woordvoerder. "Weet wel dat de finale goedkeuring de minister van Binnenlandse Zaken toekomt."

'Uniformiteit is nodig'

De gemeente Vorst zat donderdag nog samen met vertegenwoordigers van Union. "Voorlopig kregen we nog geen aanvraag om boven het maximum van 400 fans te gaan", reageert burgemeester Stéphane Roberti (Ecolo). "Maar als die komt zal de veiligheidscel van de gemeente (met daarin politie, brandweer, Rode Kruis, red.) zich erover buigen."

Roberti pleit verder voor overleg met de burgemeesters van Anderlecht en Molenbeek. "Dit soort beslissingen neem je best op een hoger niveau, zodat er een zekere uniformiteit is onder de Brusselse clubs en er geen ongelijke behandeling is", aldus de Vorstse burgervader.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sint-Jans-Molenbeek, Vorst, Veiligheid, Sport, RSC Anderlecht, RWDM, toeschouwers coronacrisis, Fabrice Cumps, Catherine Moureaux, Stéphane Roberti, Saint-Gillis Union

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni