Schaatsen zit er in Brussel niet in, zelfs als er ijs ligt

© PhotoNews
| In de winter van 1941-1942 werden schaatsen verhuurd door Winterhulp aan de Vijvers van Elsene (archiefbeeld).

Volgens weerman Frank Deboosere zal het ijs tegen het einde van deze koude week dik genoeg zijn om te schaatsen. Toch moeten we er dit jaar niet op rekenen. In het Brussels Gewest is het al jaren niet toegestaan, en ook in Vlaanderen is schaatsen dit jaar verboden op de vijvers die in het beheer zijn van het Agentschap voor Natuur en Bos.

Aanstaande woensdag wordt 's nachts bijna -10 voorspeld. Het was in februari 2012 dat het voor het laatst -12 is geweest in Ukkel, meldt het KMI. Ook worden er deze week verschillende ijsdagen achter elkaar verwacht. Volgens weerman Frank Deboosere zouden we tegen het eind van deze week in principe kunnen schaatsen.

Toch zal schaatsen in het Brussels Gewest, net als voorgaande jaren, verboden zijn. Dat meldt Leefmilieu Brussel, het gewestelijk agentschap dat de vijvers en parken beheert. De dikte van het ijs varieert te veel van vijver tot vijver en ook de diepte van de Brusselse vijvers verschilt sterk waardoor schaatsen niet veilig is. Ook kan schaatsen of dicht langs de waterrand stappen de biodiversiteit in de war sturen.

Ook in Vlaams-Brabant staat de Vlaamse overheid momenteel niet toe dat er geschaatst wordt op plassen en vijvers die in beheer zijn bij Agentschap voor Natuur en Bos. In normale omstandigheden beslissen de burgemeesters van de betrokken gemeenten, in samenspraak met de brandweer en de ijsmeesters of het ijs veilig genoeg is op mogelijke schaatsvijvers. Na een positieve beslissing mag er geschaatst worden. Maar deze winter zal het Agentschap Natuur en Bos op geen enkele plaats toestaan dat er geschaatst wordt.

Schaatsen valt onder buitensporten en zou in principe moeten kunnen, als de huidige coronamaatregelen in acht worden genomen. Dat schrijft Belga op basis van informatie van het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). De burgemeesters en gouverneurs moeten er wel voor zorgen dat de maatregelen worden nageleefd. Dat wil zeggen: mensen moeten anderhalve meter afstand houden en mogen niet samenscholen met meer dan vier personen. Bestuurders zullen dat niet altijd kunnen garanderen en blazen het schaatsen daarom liever af.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?