| "Meestal maken de scheidsrechters geen punt van de hoofddoek," aldus voorzitter Tsoras

Scheidsrechter verbiedt match omdat speelsters hoofddoek dragen

VT
© BRUZZ
28/03/2018

Vorige week ontstond er commotie net voor een match in het provinciaal kampioenschap zaalvoetbal. De dames van Lart Bruxelles zouden een match spelen tegen Gunek Kraainem, maar de scheidsrechter van dienst verbood de wedstrijd omdat drie speelsters van Lart een hoofddoek droegen. De club heeft klacht ingediend bij het gelijkekansencentrum Unia en krijgt ondertussen al gelijk van de Arbitragecommissie.

Volgens George Tsoras, voorzitter van Lart Bruxelles, is het al de tweede keer dat een scheidsrechter moeilijk doet om die reden. Het probleem ligt volgens hem bij de Provinciale Arbitragecommissie, die verantwoordelijk is voor de arbiters.

“Er zitten enkele personen in die commissie die de scheidsrechters onder druk zetten om de match te verbieden,” zegt hij aan BRUZZ. "Er staat nergens in het reglement dat de hoofddoek niet toegelaten is tijdens een match. Wij hebben al meer dan tien wedstrijden gespeeld, normaal is er nooit een probleem." De match in kwestie ging uiteindelijk wel door, maar telde niet mee voor het kampioenschap.

Klacht Unia

De club heeft intussen klacht ingediend bij Unia. “Wij staan voor inclusie en willen ruimte bieden aan vrouwen om te sporten, ongeacht hun religie of cultuur,” aldus Tsoras. Unia onderzoekt nu of er sprake is van discriminatie.

Commissie: 'Hoofddoek mag wel'

De Provinciale Arbitragecommissie bevestigt het voorval. De RTBF schrijft dat er dinsdag over de kwestie vergaderd is. Tijdens die bijeenkomst is beslist dat de hoofddoek wel toegelaten is.

Tsoras hoopt dat de vrouwenploeg in de toekomst ongestoord kan spelen. “Hopelijk gebeurt dit niet meer. Het kan niet dat vrouwen met een hoofddoek uitgesloten worden van het zaalvoetbal," klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Sport , Samenleving , Lart Bruxelles

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni