Wouter Vandenhaute, extern adviseur van RSC Anderlecht

| Wouter Vandenhaute trad midden januari toe tot de werking van RSC Anderlecht als extern adviseur. Eerder was hij ook kandidaat-overnemer van de club, maar in die biedingsoorlog moest hij het onderspit delven voor huidig voorzitter Marc Coucke.

Sociale inspectie onderzoekt makelaarsbureau van Wouter Vandenhaute

© Belga
25/02/2020

De Vlaamse sociale inspectie zal een onderzoek openen naar Let's Play, het makelaarsbureau van Wouter Vandenhaute.

Let's Play heeft mogelijk de nieuwe regelgeving omtrent sportmakelaars overtreden, onder meer bij het binnenhalen van het 13-jarige talent Rayane Bounida. In juni vorig jaar werd in nasleep van Operatie Propere Handen op initiatief van toenmalig Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) een verbod voor makelaars vastgelegd om spelers onder 15 direct of indirect te benaderen met het oog op het afsluiten van een bemiddelingsovereenkomst.

Overtreding

Let's Play kreeg de jeugdspeler van Anderlecht vorig jaar in de portefeuille, mede dankzij het feit dat broer Marwane sindsdien opdrachten mag uitvoeren voor Let's Play, weet Het Nieuwsblad. "Ook een benadering van de minderjarige via de ouders leidt bijgevolg tot een overtreding", zegt Wim Velghe van het departement Werk & Sociale Economie van de Vlaamse overheid.

Mogelijk is ook de federale wetgeving overtreden. Die bepaalt dat een arbeidsovereenkomst voor betaalde sportbeoefenaars ten vroegste geldig kan worden afgesloten vanaf het einde van de voltijdse leerplicht. Elke overeenkomst die door een sportmakelaar werd afgesloten met een sportbeoefenaar jonger dan 15, is nietig.

'Maken ons geen zorgen'

Zo dreigt voor Let's Play een intrekking of schorsing van de makelaarsregistratie, waardoor het geen transfer meer zou kunnen uitvoeren. Dat zou een primeur zijn. Let's Play zegt zich 'geen zorgen te maken', en de regels te hebben gerespecteerd in samenspraak met de ouders van de tieners.

Het gaat volgens het makelaarsbureau vaak om school- en trajectbegeleiding op studiegebied van talentvolle voetballers en dat door mensen met een pedagogisch diploma. Let's Play hoopt tevens dat het onderzoek zich niet alleen toespitst op hen, maar de hele makelaarswereld eens onder de loep neemt.

Ook de licentiecommissie van de Belgische voetbalbond heeft Let's Play in het vizier en dat in het licht van de aanstelling van Vandenhaute als extern adviseur van Anderlecht. De commissie wil onderzoeken of de combinatie van beide functies door Vandenhaute leidt tot belangenvermenging.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Sport , Sporting Flagey , Wouter Vandenhaute , extern adviseur Anderlecht

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni