| De vrouwen van RSCA zijn voor het eerst in twintig jaar kampioen.

Speelster Anderlecht: 'Coucke zei dat we zelf geld moeten zoeken'

TDN
© BRUZZ
09/05/2018

Anderlecht zou de vrouwenploeg van RSCA opdoeken. Volgens de speelsters is hij niet langer zinnens de lonen van de RSCA Ladies te betalen. "Coucke zei ons dat we zelf maar op zoek moesten gaan naar sponsors om de vrouwenploeg te financieren", vertelt speelster Aline Zeler aan BRUZZ. Coucke ontkent zelf dat hij de stekker er uit zou trekken.

De RSCA Ladies kroonden zich vorige week voor het eerst in twintig jaar tot landskampioen voor België. Een mijlpaal in hun dertigjarige bestaan, maar niet onverwacht gezien de investeringen van het vorige bestuur. "Het nieuws kwam dan ook als een donderslag bij heldere hemel", vertelt de 34-jarige Zeler.

Dit is een gebrek aan respect voor ons, maar ook voor het vrouwenvoetbal. We kunnen dit niet zomaar laten passeren.

Aline Zeler

Aline Zeler, Red Flames

Maandag werden de vrouwen van paars-wit bij elkaar geroepen. "Toen kregen we van manager Robert Steeman te horen dat het budget voor onze ploeg teruggeschroefd wordt, waardoor het onmogelijk is om een degelijke ploeg samen te stellen voor de Champions League."

Dinsdagavond hielden de speelsters Marc Coucke tegen om verhaal te halen. "Hij gaf ons weinig argumenten. We moeten zelf maar op zoek gaan naar sponsors voor volgend seizoen", getuigt Zeler. "Dat zou bij een mannenploeg nooit gebeuren. Dit is een gebrek aan respect voor ons, maar ook voor het vrouwenvoetbal. We kunnen dit niet zomaar laten passeren."

Volgens de speelsters wil Coucke de vaste maandvergoeding, het loon, schrappen. Paars-wit wil in de toekomst enkel nog werken met winstpremies. Dat zien de speelsters niet zitten. Anderlecht zou de Ladies zelfs al een ontslagbrief bezorgd hebben, waardoor ze vrij zijn om bij een andere club aan de slag te gaan. Als er genoeg speelsters bereid zijn hun loon af te staan, gaat RSCA wel verder.

Aline Zeler, RSC Anderlecht

| Aline Zeler speelt sinds dit seizoen opnieuw voor RSC Anderlecht.

Niet de eerste keer

De kapitein van de RSCA Ladies zit al jaren in het Belgische vrouwenvoetbal. Eerst bij Standard, dan bij Anderlecht, STVV en opnieuw Standard. Afgelopen seizoen werd de Red Flame weggeplukt in Luik om de talentrijke ploeg van Anderlecht onder haar vleugels te nemen.

"Het is niet de eerste keer dat ik dit meemaak. In België doet men niets om het vrouwenvoetbal te doen groeien", vindt Zeler. "Het is logisch dat de mannen geld opleveren. Jongens krijgen vanaf 8 jaar elke dag training. Als ze dat bij de meisjes ook zouden doen, zoals in Duitsland het geval is, zouden de clubs daar ook geld uit kunnen halen. In het tennis en het atletiek lukt dat, maar in het voetbal? Neen hoor."

Bij Anderlecht spelen 9 Red Flames: Tine De Caigny, Laura De Neve, Laura Deloose, Heleen Jaques, Lenie Onzia, Elke Van Gorp, Justine Vanhaevermaet, Sarah Wijnants en Aline Zeler.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sport, RSCA Ladies, Marc Coucke, Aline Zeler

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni