Sportcolumn David Steegen: Allemaal samen

© Brussel Deze Week
23/12/2011
Een ongewone combinatie: sport en cultuur. Maar het kan. Een zekere Stephan Galon komt me op de club opzoeken. Een gedreven man, die iets wil doen tegen sociale uitsluiting. Hij is verbolgen door het steeds aangroeiende leger mensen die steun nodig hebben. Gepensioneerden die naar voedselbanken moeten om te kunnen eten, ondanks hun pensioen. Galon wil een groot solidariteitsconcert organiseren in de Ancienne Belgique. Together.

Op de persconferentie is de culturele wereld aanwezig. We zijn erin geslaagd ook enkele voetbaljournalisten op te trommelen. Het moet een van de eerste malen zijn dat beide sectoren elkaar ontmoeten om artiesten als Suarez, School Is Cool, The Tailors of Panama, Riguelle, Axelle Red en de komst van voetballers Sacha Kljestan en Behrang Safari aan te kondigen. Zij hebben allen hun belangeloze medewerking beloofd aan het Together-concert in de Ancienne Belgique.

Het initiatief is niet politiek gekleurd. Verre van. De gedrevenheid van Staphan Galon is bewonderenswaardig en aanstekelijk. De man zet zich voortdurend in, zonder enige pose, voor anderen. Een medewerker van Sporting Telenet - de rechtenhouder van het Belgisch voetbal - had gevraagd of de ploegafgevaardigde van zijn zaalvoetbalploeg kort een speler van paars-wit mocht ontmoeten. De brave man is licht mentaal gehandicapt en een groot supporter van RSC Anderlecht. Ik vraag Guillaume Gillet of hij de jarige man even kort wil groeten voor de opwarming voor de wedstrijd. De Luikse middenvelder gaat hier graag op in. Even later zal hij tweemaal scoren. De supporter zal zijn twee minuten durende ontmoeting nooit meer vergeten. De kracht van voetbal.
Sport brengt alle soorten mensen samen. Dat kan niet genoeg herhaald worden. Cultuur ook. Royal Sporting Club Anderlecht zet zich sinds enkele jaren op een gestructureerde manier in voor mensen en gemeenschappen die het moeilijk hebben. De aanvragen zijn legio. Daarom is besloten om uitsluitend Belgische, als het even kan Brusselse, hulpprogramma's te ondersteunen.
Anderlecht is de eerste Belgische club die een stichting oprichtte om fondsen te kunnen verzamelen voor de minderbedeelden. Voorzitter Roger Vanden Stock verdient alle lof voor de oprichting van het steunfonds. De RSCA Constant Vanden Stock Foundation ondersteunt vele instanties en mensen. Nog voor de oprichting van de Foundation had de club al een speciale tribune voor blinden ingericht, met gespecialiseerd commentaar. Ook de aangepaste tribune voor supporters met beperkte mobiliteit mag er zijn.

Vorig seizoen hebben de spelers 18.000 euro geschonken aan het kinderziekenhuis Koningin Fabiola. Dit seizoen organiseerde de club samen met de vzw Red mijn Kind een gala-avond ten voordele van hetzelfde ziekenhuis. Er werd 178.000 euro geboden.

Soms zijn de steunacties kleinschaliger. Zo steunt de club een ploeg van de Homeless Cup door truitjes en materiaal te schenken. Voor het solidariteitsconcert schonk de club twee wedstrijdshirts van de aanstormende jongeren Ziguy Badibanga en Lamisha Musonda. Met de opbrengst worden tientallen mensen, die anders nooit een concert kunnen meepikken, uitgenodigd.

Misschien een druppeltje op een heel grote plaat, maar Stephan Gallon heeft gelijk. Als we niets doen gebeurt er niets. Bij voorkeur doen we het allemaal samen.

----------------------
David Steegen is persverantwoordelijke van voetbalclub RSC Anderlecht

David Steegen

David Steegen is persverantwoordelijke van Anderlecht. Uw wekelijkse blik achter de schermen van de grootste voetbalclub van het land.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , David Steegen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni