Sportcolumn David Steegen: Brusselaars in Europa

© Brussel Deze Week
20/09/2013
Wanneer u dit gelezen heeft, weet u of RSC Anderlecht het goed gedaan heeft in de openingswedstrijd van de mooiste voetbalcompetitie van Europa, de Champions League. Dertig jaar geleden won paars-wit haar laatste Europa Cup van de rood-witten van Benfica Lissabon. Traditieclub.

De finale werd destijds in twee wedstrijden gespeeld. De wedstrijden van Juan Lozano. De dartele magiër, opgeleid op de Wilrijkse pleinen, heerste en scoorde het broodnodige doelpunt in het Estadio De La Luz. De heenwedstrijd eindigde op 1-1. De terugmatch werd in het Heizelstadion gespeeld, twee jaar voor het drama. Het Constant Vanden Stockstadion was in aanbouw. Kenneth Brylle Larsen, de Deense opportunist van Sporting, scoorde het enige doelpunt. Nadien troffen Anderlecht en Benfica elkaar nog enkele keren. In 1988 in de Europa Cup 1, de voorloper van de Champions League. Benfica werd tweemaal verslagen. In 1994 werden de Portugezen in de groepsfase van Champions League ingedeeld met Anderlecht. Paars-wit verloor uit met 3-1 en speelde thuis 1-1 gelijk.
Het meest memorabele duel tussen beide clubs, op die finale na, vond plaats in 2004, in de laatste voorronde voor de plaatsing voor het financieel lucratieve kampioenenbal. De vuurdoop van kersvers RSCA-manager Herman Van Holsbeeck. Hij had net een inloopperiode van zes maanden achter de rug om Mister Michel (Verschueren) op te volgen. Een zware erfenis. Alle ogen waren op hem gericht. Bovendien wilde onze steraanvaller, de Ivoriaan Aruna Dindane, weg. Twee vuurdopen in één maand. De heenwedstrijd, Benfica uit, eindigde op 1-0. Twee weken later zinderde het Constant Vanden Stockstadion. Met dank aan de Ivoriaan. Hij scoorde twee keer. Jestrovic maakte de klus af.

Aruna Dindane bleef na een zenuwslopend spel blufpoker. De nieuwe manager ging Dindane, gevlucht naar Afrika, terughalen. Zijn spitsbroeder in de aanval, de flamboyante Serviër Nenad Jestrovic, was vorige zaterdag een aandachtige toeschouwer in het park. Hij heeft Anderlecht geholpen om de jonge Aleksandar Mitrovic te halen. De stevige aanvaller was vorige zomer gegeerd door heel Europa. De ervaring van Van Holsbeeck, gecombineerd met zijn onvolprezen onderhandelingstalen, het juiste netwerk en ontiegelijk veel geduld hielpen om het talent naar Brussel te halen. Hij scoorde al na twee minuten. Later nette hij een tweede goal bij de vijf-nul overwinning tegen KV Mechelen. Van zo'n debuut kan je alleen maar dromen. De twintigduizend fans stonden letterlijk op de banken van het Astridpark toen hij vervangen werd, diep in de tweede helft. Na de wedstrijd reageerde de negentienjarige Serviër kort maar krachtig. "Blij met de goals, maar de ploeg is het belangrijkste." Mitrogol weet wat hij wil. De meest opmerkelijke Brusselaar in het voetbal van dit weekend is misschien wel Adnan Januzaj, opgeleid door RSC Anderlecht. De club deed er alles aan om hem te houden, maar zijn omgeving en hijzelf kozen om bijna gratis (net voor zijn zestiende verjaardag) naar Manchester United te vertrekken. Twee seizoenen later debuteert hij in de hoofdmacht op Old Trafford. Hij deed het voortreffelijk. Alsof hij nooit anders gedaan heeft. Daar mogen we trots op zijn.

David Steegen is persverantwoordelijke van voetbalclub RSC Anderlecht

David Steegen

David Steegen is persverantwoordelijke van Anderlecht. Uw wekelijkse blik achter de schermen van de grootste voetbalclub van het land.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Sport , David Steegen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni