Sportcolumn David Steegen: De derby

© Brussel Deze Week
06/09/2013
Misschien is er, volgend seizoen, weer een echte Brusselse derby in de hoogste klasse. De wedstrijd van het jaar voor de supporters van rood-wit-zwart. Het wordt nooit zo heftig als in Milaan (Inter tegen AC Milan) of in Glasgow (Celtic tegen Glasgow Rangers).

Anderlecht en Molenbeek grenzen aan elkaar, amper enkele kilometers scheiden de twee clubs van elkaar. Vandaag voert RWDM de ranglijst in tweede klasse aan. Negen op negen. Het seizoen is nog lang maar de drie opeenvolgende overwinningen doen sommige supporters al dromen van een terugkeer naar lang vervlogen tijden. Elitevoetbal, zelfs Europees voetbal. Vandaag moeten we 'RWDM Brussels' zeggen. De zoveelste naamverandering is ingegeven door nostalgie. Sinds het Racing White Daring Molenbeek van 1973 is de voetbalwereld ingrijpend veranderd. Daring Molenbeek ook. Een club van fusies en faillissementen. Het woord 'Daring' wordt door enkelingen, oudere Brusselaars, nog in de mond genomen. De meeste fans van de eenmalige kampioen (1975) hebben RWDM nooit verloochend. Het RWDM van Johan Boskamp en Jacques Teugels was een mooie club. De nostalgie naar de elf van 1975 is zodanig ingebed dat enkele supporters, misnoegd na de oprichting van FC Brussels, een nieuwe club hebben opgericht in vierde provinciale, ook al RWDM. Sinds dit seizoen weerklinkt als vanouds Racing White Daring de Molenbeek (plus "Brussels").

Af en toe blaast er een krachtige nieuwe wind aan de Mettewie. RWDM is altijd onrustig geweest. De grootheidswaanzin na de titel, vier seizoen onafgebroken Europa in, de vele voorzitterswissels, het eigengereide beleid van de grootste bewonderaar van Michel Verschueren, huidig Voorzitter Johan Vermeersch. Een flamboyante man met goede bedoelingen. Enkele seizoenen geleden kocht RSC Anderlecht een spits van FC Brussels. De man werd met grote trom voorgesteld in het Constant Vanden Stockstadion. Paars-wit betaalde een smak geld voor de boomlange voorspeler, een sensatie in de tweede klasse. Afgesnoept voor de neus van Club Brugge op een ogenblik dat beide Brusselse clubs niet bepaald vriendschappelijk met elkaar omgingen. De overgang was een uitstekende gelegenheid om de plooien tussen de beide verenigingen glad te strijken. Voor één keer werd de voorzitter van de verkopende club betrokken bij het persmoment. Johan Vermeersch zat plechtig naast Roger Vanden Stock, de preses van RSC Anderlecht.

Vermeersch kreeg eerst het woord. Hij begon gretig de verdiensten van zijn club uiteen te zetten en benadrukte de sociale rol van FC Brussels in de Brusselse gemeenschap. De voorzitter van Molenbeek praatte gedreven, totdat de hij met de glimlach onderbroken werd om de aangekochte speler te laten praten. Die heeft amper gevoetbald voor paars-wit en is vandaag voor de zoveelste keer uitgeleend. We snakken er naar. De hoofdstad verdient een derby.



David Steegen is persverantwoordelijke van voetbalclub RSC Anderlecht

David Steegen

David Steegen is persverantwoordelijke van Anderlecht. Uw wekelijkse blik achter de schermen van de grootste voetbalclub van het land.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sport, David Steegen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni