Sportcolumn David Steegen: De Eeuwige Stad

© Brussel Deze Week
17/06/2011
In 1896 werden in Athene de eerste Olympische Spelen van de moderne tijden georganiseerd. Veertien landen, vertegenwoordigd door 250 atleten, namen deel aan het grootste sportevenement van die moeilijke tijden. Vele landen die deelnamen, voerden op dat ogenblik oorlog met elkaar. Maar sport verenigt, sport verzacht de zeden.

Die eerste Olympische Spelen waren het begin van een geordende sportbeleving en promootten sportbeoefening bij de jongeren uit die tijd. Een Romein had die boodschap goed begrepen. Luigi Bigiarelli was een Bersagliere, een Italiaanse soldaat uit de elitetroepen. De man had gevochten in de Slag om Adoea, Ethiopië, waar zevenduizend Italianen in de pan gehakt werden door het leger van Menelik. Dat trauma inspireerde Bigiarelli. Hij besliste om met enkele atleten in Rome een atletiekclub op te richten. Bigia­relli had een ideaal. Hij wou sport structureren om zoveel mogelijk jongeren op vaste tijdstippen in dezelfde kleuren met elkaar te laten wedijveren. Op dat ogenblik werd er in Rome vooral gelopen en gezwommen. Enkelingen - de meer gefortuneerden - fietsten. Een dure sport.

Bigiarelli was van Pippa Nera. In 1900 richtte hij samen met zijn vrienden de Società Podistica Lazio op. Ze kwamen samen aan de Piazza della Libertà, zodat iedereen aan alle competities kon deelnemen in dezelfde kleuren.

Lazio verwijst naar de Eeuwige Stad, Urbs Aeterna, Rome. Bigiarelli wou een verwijzing die Rome ontsteeg. Latium, Latijn voor Lazio, is de vallei waarin Rome ligt.

Bigiarelli koos de kleur lichtblauw: lichtblauw en wit waren de kleuren van Griekenland, de bakermat van de Olympische Spelen. Lazio groeide snel uit tot een succes. De meeste sporten werden er beoefend: turnen, lopen, zwemmen. Vandaag telt Lazio meer dan 34 verschillende sportdisciplines.

Een jaar na de oprichting van de Romeinse sportclub meldde zich een bizarre man aan bij de club. Bruno Seghettin, een Italiaanse migrant die lid was van Paris Racing Club, nam een kleinood uit zijn lederen tas: de eerste bal die ooit op Romeins grondgebied te zien was.

Het ideaal van Bigiarelli raakte in een stroomversnelling. Voetbal werd al snel de eerste sport van Lazio Roma. De club van Paolo Di Canio, Alessandro Nesta, Christian Vieri, Michael Laudrup, Sebastián Verón en vele andere wereldsterren.
Bigiarelli heeft het niet meer meegemaakt. Nog geen jaar na de oprichting kwam er onenigheid met enkele medestichters: Bigia­relli wilde dat alle bestuursleden op voet van gelijkheid de club zouden leiden en weigerde derhalve om voorzitter te worden. Daarop volgde hij zijn broer die naar Brussel emigreerde om goudsmid te worden.

De stichter van Lazio was een uitzonderlijk atleet en liep ooit van Rome naar Firenze, zevenhonderd kilometer, in twee dagen en negentien uur. Hoewel hij niet meer bij Lazio aangesloten was, bleef hij in het lichtblauw en wit sporten. Ondanks zijn uitmuntende conditie stierf hij op 25-jarige leeftijd aan een longinfectie.

Luigi Bigiarelli ligt in Elsene begraven. Brussel is niet alleen een bedevaartsoord voor Romeinse voetbalfans; het is ook de laatste rustplaats van een visionair, een van de eersten die het maatschappelijk draagvlak van sport begrepen. Een stukje Eeuwige Stad in Brussel.

-------------------
David Steegen is persverantwoordelijke van voetbalclub RSC Anderlecht

David Steegen

David Steegen is persverantwoordelijke van Anderlecht. Uw wekelijkse blik achter de schermen van de grootste voetbalclub van het land.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, David Steegen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni