Sportcolumn David Steegen: De ervaring

© Brussel Deze Week
16/03/2012
Een weekend zonder voetbal. Eindelijk wat tijd voor het gezin en de vrienden. In die volgorde. Het vooruitzicht om van de stad te genieten, verblijdt het gemoed.

De avant-première van het langverwachte vrije weekend op vrijdagavond is al geslaagd. Na de training van dochterlief blijven hangen in het gezelligste clubhouse van het land, dat grenst aan puur geluk. Hockey- en Tennisclub Daring Molenbeek, achter het appartementsblok aan de Mettewielaan waar wijlen Raymond Goethals een groot deel van zijn leven doorbracht, is de beste plek om een derde helft door te brengen. Lokale verankering en een goed uitgebouwd gemeenschapsleven zijn essentieel.

Ik verheug me om de volgende dag de topwedstrijd tegen Gantoise van mijn dochter te volgen. De Gentse hockeyclub ligt net achter het Jules Ottenstadion. Onze Brusselse meisjes winnen. 0-2. Een geladen wedstrijd. De meisjes van Gent zijn onverbiddelijk. Verbaal en fysiek. Gelukkig is daar Bob, vader van de spits van Daring. Hij leidt de wedstrijd met natuurlijk gezag. Als de gemoederen verhit raken - meisjes van dertien kunnen hard zijn -, weet hij de kalmte terug te brengen, steeds weer. Deze keer is ook de Gentse scheidsrechter goed bij de les. (Hockeywedstrijden bij de jeugd worden gefloten door een vertegenwoordiger van elke ploeg. Elke ref heeft de verantwoordelijkheid over een helft van het veld.) Het duo leidt het duel wonderwel.

In de late namiddag worden we door heel goede vrienden, wijkgenoten van ons, opgepikt. Ze trakteren ons op de Tram Experience, gastronomisch dineren in een design­tram. Eerst nemen we het aperitief in een brasserie aan het Poelaertplein, vanwaaruit je geniet van een van de mooiste panorama's over de hoofdstad. De vooravond is helder, de sfeer uitgelaten. Naar het schijnt is 2012 het jaar van de gastronomie: Brusselicious. Wanneer de tram eraankomt, is het gekir duidelijk hoorbaar. Iedereen neemt foto's met de smartphone, sommige filmen, mensen verbroederen.

De route is adembenemend. De Louizalaan, de Chasse in Etterbeek, Flagey, de Terhulpsesteenweg, Montgomery, de Tervuursesteenweg, het Jubelpark, Woluwedal, langs het park van Woluwe, het centrum van Bosvoorde, het enige dorpje van Brussel: alle plekken op de route zijn geruststellend. De rit is een levendige promotiecampagne voor onze stad. Lachende passanten wuiven spontaan naar de dinerende reizigers. Iedereen is blij, een beetje uitgelaten zelfs. Voor verzuring is er geen plaats.

In de tram worden vele talen gesproken. Het doet allemaal trendy aan. Ik ben fier op mijn geboortestad. Naast ons dineren twee vrienden, een Braziliaan en een Ier. Ik wil hen zo veel mogelijk uitleggen. Ze vinden het allemaal goed. Gelukkig is daar het gezelschap om mij tot de orde te roepen.

Het initiatief wordt gesteund door het Gewest, de MIVB en enkele partners uit de privésector. Zo hoort het. De sterrenchefs die hun recepten schenken aan de Tram Experience, zijn vermaard in binnen- en buitenland. Allemaal Belgen.

Onze rit bood een fantastische driegangenmaaltijd van Lionel Rigolet, de chef van Comme chez Soi.

Na het onvergetelijke diner wandelen we door de stad. De lente hangt in de lucht. We eindigen de avond in het Goudblommeke in Papier in de Cellebroersstraat. Beter kan niet. Brussel is mijn stad.

-----------
David Steegen is persverantwoordelijke van voetbalclub RSC Anderlecht

David Steegen

David Steegen is persverantwoordelijke van Anderlecht. Uw wekelijkse blik achter de schermen van de grootste voetbalclub van het land.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , David Steegen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni