Sportcolumn David Steegen: De familie Boon

The Red Panthers, de nationale hockeydames, maken een goede kans om zich te plaatsen voor de Olympische Zomerspelen in Londen. Eerst moeten ze voorbij Spanje, Frankrijk en Ierland. De Belgische dames komen voorlopig aan de leiding van de groep. De drie resterende wedstrijden worden in vier dagen tijd afgewerkt. Eerder klopte het team van bondscoach Pascal Kina Rusland (4-0) en Mexico. De eerste en de tweede van de groep bekampen elkaar zondag. Wie zegeviert, plaatst zich. Duimen.

Wie dit systeem op het Europese voetbal zou toepassen - vier wedstrijden in één week -, krijgt een nekschot. Hockey is een sport die zichzelf voortdurend in vraag stelt. De buitenspelregel werd afgeschaft om snel en aanvallend hockey te bevorderen. Vrije trappen hoeven niet meer met een pass te gebeuren, een speler mag de bal aan zichzelf passen. Videobeelden worden toegelaten om de juiste beslissingen te kunnen nemen. Voortdurende vernieuwing in het teken van de sport. Aan de essentie wordt niet geraakt.

De topschutter van de Belgische dames, Jill Boon, is een echte Brusselse. Ze speelt bij Wellington Ukkel. Net als Gaëlle Valcke, haar medespeelster bij de nationale elf. Ook Emilie Sinia is een dochter van de hoofdstad.

Mexico werd geklopt met een monsterscore. 12-0. Het Midden-Amerikaanse land staat dertigste op de wereldranglijst, België zestiende. Zoveel verschil is het niet. De Brusselse meisjes waren goed voor vijf doelpunten. Jill Boon scoorde een hattrick.

De familie Boon is geboren met een stick in de hand. Broer Tom is topschutter in de Belgische ereklasse en sterkhouder van de Red Lions. Tom Boon verdedigt de kleuren van Racing Brussel, waar de oudste stadion­tribune van het land staat.

Ze hebben het niet van vreemden. Hun grootmoeder, Jacqueline Ronsmans, was, vele jaren geleden, international. Dochter Carine, de mama van Jill en Tom, kreeg de genen door en werd een begenadigd hockeyster, een vaste waarde in het Belgische damesteam. Haar broers, Eric en Marc Coudron, deden het haar na. Beiden werden international. De laatste is zelfs recordhouder: 358 caps. Vandaag is hij de grote baas van de hockeyfederatie. Sinds zijn aanstelling zit de sport gevoelig in de lift. Coudron verlaagde de drempel en zorgde ervoor dat de sport toegankelijker werd. Onder zijn leiderschap werden vele innoverende hervormingen doorgevoerd. Zijn beleid heeft het vaderlandse hockey geïnspireerd. De ene topprestatie na de andere volgde. Zo kon de nationale herenploeg zich kwalificeren voor de Zomerspelen van Peking (2008). Dat was sinds 1976 niet meer gebeurd. De mannen zijn in Londen alvast van de partij. Als het lot de dames gunstig gezind is, mogen we ons verheugen op een sterke vaderlandse delegatie.

Veel ouders die het gescheld en de onbeleefdheid langs de voetbalvelden beu zijn, sturen hun kinderen op hockey. Ook in Brussel. Wie denkt dat hockey alleen de elite aantrekt, dwaalt. Daring Molenbeek is een weerspiegeling van de Brusselse middenklasse. Onlangs mocht mijn dochter aan een aantal trainingen met de beste meisjes van haar lichting (geboortejaar 1999) deelnemen. Zij werd niet gekwalificeerd, maar ze proefde even van een hoger niveau. De niet-selectie werd open en eerlijk gecommuniceerd. Met aandacht voor de werkpunten.

Ondanks de ontgoocheling heeft ze de microbe te pakken. Ze heeft het aan zichzelf beloofd. Trainen om beter te worden. Zoals Jill Boon.

------------------------------
David Steegen is persverantwoordelijke van voetbalclub RSC Anderlecht

David Steegen

David Steegen is persverantwoordelijke van Anderlecht. Uw wekelijkse blik achter de schermen van de grootste voetbalclub van het land.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?