Sportcolumn David Steegen: De tuin van Eden

David Steegen
© Brussel Deze Week
05/04/2013
De stilte voor de storm. In de kalme weken voor de ontknoping van het nationaal clubkampioenschap komen de Rode Duivels elke dag trainen in het jeugd- en opleidingscentrum van RSC Anderlecht.

Moussa Dembélé, de schrik van FC Internazionale Milano dat hij met Tottenham Hotspur na een heuse thriller uitschakelde in de Europa League, glimlacht minzaam naar alle medewerkers van Anderlecht en schudt de omstaanders vriendelijk de hand. Jan Vertonghen, strakke blik, borst vooruit, een blok assertiviteit, begroet iedereen met korte "goeiedag." De Amsterdamse tongval past goed bij de zelfbewuste uitstraling. Toby Alderweireld, ex-collega bij Ajax Amsterdam, helemaal klaar voor de volgende stap naar de Premier League, voelt zich thuis in Neerpede.

De verzameling van de beste Belgische voetballers ooit past wonderwel bij het eigentijdse trainingscomplex. Mooie hippe jongens in een strak en functioneel gebouw. De Duivels zijn sterren geworden. Op een oefenveld naast het trainingsterrein staan doeken, camera's en vrachtwagens om een dure reclamefilm te produceren. Een van de hoofdsponsors van de Duivels zal uitpakken met de voetbalsterren om hun product te verkopen. Het is ooit anders geweest. Eden Hazard, bijna wereldvedette, loopt glimlachend door de kantoren van RSCA dat hem jaren geleden vruchteloos hoopte in te lijven. De omgeving en de speler verkozen Rijsel boven de hoofdstad.

Voetbal is een klein wereldje. Oud-collega's als Romelu Lukaku en Guillaume Gillet komen dagelijks een praatje maken. Vincent Kompany, ook al een zoon van Anderlecht, zou een van de pleitbezorgers zijn om in Neerpede te komen trainen. Alle ingrediënten zijn aanwezig. De goed uitgeruste Wellness, de grote fitnesszaal van 500 m2, het verwarmde veld, de erg ruime kleedkamer, de grote perszaal en de belendende interviewzaal maken van Neerpede de uitgelezen plek voor trainers, spelers en media om zich voor te bereiden op de cruciale kwalificatiewedstrijden tegen Macedonië. Neerpede nodigt uit tot prestaties. Brussel, de hoofdstad van het Belgisch voetbal. Is het ooit anders geweest?

De Rode Duivels zorgen voor ons, de clubmedewerkers, aan de vooravond van de ontknoping voor ontspanning. Hun aanwezigheid houdt de geesten weg van wat moet komen, zenuwslopende play-offs.

Op de avond van België - Macedonië spreken we met de veteranen van Ritterklub Jette af om de wedstrijd op café te bekijken. We belanden in café de Welkom aan het station van Jette. De eerste ploeg van de vierdeprovincialer is er ook. Eendracht maakt macht. We kijken, praten en lachen. Drinken doen we ook. In het volgepropte stadion verloopt het stroef op het veld. Op café gaat het vlotter: hier kan een mens zijn gedachten even verzetten. Voor een club werken is bijwijlen slopend. Het beheersen en onderdrukken van emoties is niet altijd gemakkelijk. Ik ontmoet een diehard supporter van paars-wit, Brusselaar. We praten over Brussel en de club. Over de gedeelde beleving en de passie voor Anderlecht en voetbal.

Het café ontploft wanneer Eden Hazard de wedstrijd beslist. Het Koning Boudewijnstadion is, vanaf dat historische ogenblik, zijn eigen tuin geworden: de tuin van Eden.

David Steegen is persverantwoordelijke van voetbalclub RSC Anderlecht

David Steegen

David Steegen is persverantwoordelijke van Anderlecht. Uw wekelijkse blik achter de schermen van de grootste voetbalclub van het land.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , David Steegen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni