Sportcolumn David Steegen: De volgende generatie

David Steegen
© Brussel Deze Week
24/08/2012
Alle ministers van Sport van het land buigen zich de komende weken en maanden over de olympische prestaties van de vaderlandse atleten. De commentaarstukken over het (kleine) aantal medailles volgen elkaar in ijltempo op. De opinies zullen even snel vergeten worden als dat ze gepubliceerd werden. Zo gaat dat om de vier jaar.

De Olympische Spelen hebben vooral de verdienste het debat over topsportbeleid te hebben geopend en onbekende sportdisciplines bij een miljardenpubliek te promoten. Liggend schieten, bijvoorbeeld. Maar de Spelen bewijzen vooral dat sport universeel is. In Nederland struikelt niemand over de afkomst van de topsprinter Churandy Martina. De 100 meterfinaliste komt uit de Nederlandse Antillen.

Door een statutaire wijziging verloren de eilanden vorig jaar hun olympische licentie en moesten de atleten van Curaçao kiezen tussen Nederland en Aruba. De goedlachse sprintbom spreekt een heerlijk Nederlands en wordt door de volledige oranje natie op handen gedragen.

De Belgische voetbalsport is al een aantal jaar vertrouwd met het fenomeen van de 'nieuwe Voetbalbelgen'. Josip Weber, een Kroaat, werd in de jaren 1990 tot Belg genaturaliseerd en speelde een wereldkampioenschap mee. En ook Luis Oliveira, een Braziliaan, heeft de Rode Duivels mooie momenten bezorgd.
Sport maakt geen onderscheid. Topsport zorgt voor de innige verbondenheid van een gemeenschap, wat de taalverbondenheid ook moge wezen. Vorige week kleurde het Koning Boudewijnstadion fel rood. De goede prestatie tegen Nederland verenigde het land. In de hoofdstad.

In 2022 organiseert de oliestaat Qatar het WK. Het landje telt net geen miljoen inwoners. Hoewel de Qatarezen gek zijn van voetbal, heeft de nationale ploeg nog niet veel laten zien op de internationale voetbalscene. Daarom is besloten om te investeren in infrastructuur en jeugdopleiding. Hypermoderne stadions verrijzen nu al, en de beste jongeren worden vandaag weggehaald uit verschillende continenten, zodat het organiserende land over tien jaar een degelijke nationale ploeg kan voorstellen. De beste trainers, onder wie José Riga, de voormalige trainer van Standard, zullen zich over de jongeren ontfermen. De nationale ploeg zal voornamelijk bestaan uit Afrikaanse spelers met een Qatarees paspoort. Geen mens die daarover zal vallen.

Talent en werkkracht
De jeugd van Royal Sporting Club Anderlecht sluit niemand uit. Belgen en buitenlanders verenigd in één geheel. Alleen talent en werkkracht tellen.
De beloften nemen dit seizoen voor het eerst deel aan de NextGen Series, een internationale topcompetitie voor jeugdploegen van 24 Europese topclubs. Een prestigieuze competitie die een echte waardemeter is voor de kwaliteit van de Brusselse beloften. De U21 van paars-wit werden ingedeeld in een groep met VfL Wolfsburg, Tottenham Hotspur en FC Barcelona.

De eerste wedstrijd werd gespeeld tegen de volgende lichting supersterren uit de Catalaanse hoofdstad. 1-1. Verdienstelijk. De wedstrijd vond plaats in het Mini Estadi van FC Barcelona. Dat 'ministadion' is een gezellige, vrij moderne tempel en telt vijftienduizend zitplaatsen. Het wordt exclusief door de jeugd van FC Barcelona gebruikt. Doorgedreven opleiding en infrastructuur: de Qatari's hebben niets uitgevonden.

David Steegen is persverantwoordelijke van voetbalclub RSC Anderlecht

David Steegen

David Steegen is persverantwoordelijke van Anderlecht. Uw wekelijkse blik achter de schermen van de grootste voetbalclub van het land.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , David Steegen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni