Sportcolumn David Steegen: De Waarheid

David Steegen
© Brussel Deze Week
11/10/2013
Na verlies van RSC Anderlecht gaat elke clubmedewerker, collega, speler, trainer, bestuurslid en supporter op zijn of haar eigen manier om met de nederlaag. Nu ja, de ene verliesbeurt is de andere niet.

Na de verloren Champions League wedstrijd tegen Olympiakos Piraeus, stonden de fans op de banken en waren vriend en vijand het eens: alleen pech had paars-wit van een verdiende overwinning tegen de gepokt en gemazelde Grieken gehouden. Als er tegen KV Kortrijk, drie dagen later, zo gezwind gespeeld zou worden, dan zou er geen maat staan op het jeugdige Sporting Anderlecht. Zou. Helaas, de dartele frisheid was zondag verdwenen. Paars-wit verloor voor de vierde maal dit seizoen in de nationale competitie. Dat is, in vijftien seizoenen, niet meer gebeurd. De competitie zag er toen helemaal anders uit. Er werd toen nog wekelijks gewoon voor drie punten gevoetbald zonder play-offs. Op Anderlecht is een sportieve ontgoocheling bijna onverteerbaar. Dat heeft met status, ongebreidelde ambitie en het roemrijke verleden te maken. Dat zal en mag nooit veranderen. Op tien jaar tijd wordt paars-wit zes keer kampioen en wint het een nationale beker. Zeven op tien kansen om een prijs te pakken.

Benijdenswaardig. Wanneer succes een gewoonte wordt, zijn de eisen hoog. De liefhebbers van Anderlecht verschillen van mening. De ene fluit de ploeg uit, de andere spoelt de tegenslag door met enkele pinten extra. Sommigen sluiten zich volledig af van de buitenwereld. Enkelingen tonen ingetogen begrip voor de hoogtes en laagtes van de jonge ploeg.

Jongeren inpassen neemt tijd in beslag. Daar is de trainer van Anderlecht de geknipte man voor. Als hoofd opleidingen van Ajax Amsterdam stoomde hij Jan Vertonghen (Tottenham Hotspur), Toby Alderweireld (Atletico Madrid) en Thomas Vermaelen (Arsenal FC) klaar voor het eerste. Nacer Chadli (Tottenham Hotspur) en Dries Mertens (SS Napoli) hebben de start van hun loopbaan aan John van den Brom te danken toen hij de hoofdtrainer was van de (toen nog) Nederlandse tweedeklasser AGOVV. De vijf voetballers zijn uitgegroeid tot Europese voetbalsterren en maken deel uit van de, waarschijnlijk beste Belgische voetballichting ooit. Een gokbedrijf tipt de huidige Rode Duivels zelfs als toekomstig wereldkampioen. De vijf voetballers doorkruisen mijn gedachten wanneer ik, vermoeid na de moeilijke zondag, huiswaarts keer. Daar word ik familiaal omarmd. We eten samen en praten over alles behalve voetbal. Alledaagsheid, het echte leven, is het ideale serum tegen machteloosheid.

Na het avondmaal kijk ik bij wijze van ontspanning naar buitenlands voetbal. Sunderland - Manchester United van de dag eerder. Het grote Manchester United ontsnapt aan een blamage dankzij een Brusselaar van achttien jaar, opgeleid door Royal Sporting Club Anderlecht. Ik kruiste zijn vader regelmatig toen die in het Elisabethpark jogde. Hij kon niet aan de (financiële) lokroep van Manchester United weerstaan. Jammer. Adnan Januzaj is, twee seizoenen verder, de revelatie van de Premier League geworden. Hij had ons vandaag kunnen helpen. Er is één enkele troost, Man United bewijst dat het inpassen van jonge talentvolle spelers de enige echte waarheid is. Alles komt goed.

David Steegen is persverantwoordelijke van voetbalclub RSC Anderlecht

David Steegen

David Steegen is persverantwoordelijke van Anderlecht. Uw wekelijkse blik achter de schermen van de grootste voetbalclub van het land.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sport, David Steegen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni