Sportcolumn David Steegen: Druk

David Steegen
© Brussel Deze Week
13/04/2012
De druk is groot. De spanning stijgt. De eerste e-mails en brieven van misnoegde supporters stromen toe in de mailboxen van de directie, medewerkers en stafleden van RSC Anderlecht. De inhoud van de schrijfsels is heel verscheiden. Soms oprecht en positief, soms ronduit kwetsend en negatief. Vele auteurs zien het nu al niet meer zitten. Ze dreigen ermee hun abonnement te verscheuren. De ‘mij-zie-je-nooit-meer-terug’-supporters bieden goede raad en zeggen hoe het moet. Elke fan beleeft de club op zijn manier. Het is altijd even slikken. Een briefschrijver bedreigt de voorzitter, de algemeen directeur, de spelers en de trainer met de dood. Er zijn grenzen aan voetballiefde.

Royal Sporting Club Anderlecht heeft de voorbije vier maanden niet verloren en staat - op het ogenblik dat ik dit schrijf - eerste. Een gelijkspel tegen KV Kortrijk zorgt voor onrust. Dat is menselijk. Zo dicht bij de meet mag het niet meer fout lopen. Loze vergelijkingen worden gemaakt. Spelers uit het verleden en uit de huidige spelersgroep worden schaamteloos met elkaar vergeleken. Van het verleden kun je niet winnen. Een man biedt zelfs zijn diensten aan als psycholoog en wil een kwartier ("Het hoeft echt niet langer te zijn," weet hij uit ervaring) op de groep inpraten net voor de aftrap tegen Standard. Goed bedoeld. Een supporter 'van kindsbeen af' (zo beginnen bijna alle boodschappen) kan het niet langer aanzien en eist zijn geld terug. Niet van zijn abonnement of van zijn toegangskaartje, wel de hoge sommen die hij verloren zou hebben met gokken

op RSCA. De 'supporter-van-kindsbeen-af' ver­dient "slechts 1.300 euro per maand" en heeft twee kinderen ten laste. De 'echte fan' heeft geld verloren door de "wanprestaties van RSCA" en wil dat Sporting hem de verloren honderden euro terugbetaalt. Voor de zekerheid heeft hij de afrekening van het gokkantoor aan de brief geniet.
Vier maanden niet verloren in de competitie. Royal Sporting Club Anderlecht beklijft, beroert en ontroert.

Tijdens de moeilijke week tussen Kortrijk en Standard organiseert de jeugdafdeling van de club de Talent Days. Een welkome afleiding die ons, de medewerkers van paars-wit en de eerste buffer met de buitenwereld, opnieuw naar de essentie van de sport leidt. De media worden uitgenodigd en zijn de bevoorrechte getuigen van de zuiverheid van voetbal. Jongetjes tussen acht en twaalf jaar die zich de ziel uit het lijf lopen in de hoop ooit voor de club van hun hart te voetballen; hoopvolle ouders langs de lijn van wie de meerderheid heimelijk droomt dat zoonlief ooit de Champions League speelt, of toch op z'n minst een goed betaalde beroepsvoetballer wordt. Zolang de vaderliefde geen hebzucht wordt, is het allemaal goed.

Van de zeshonderd ingeschreven voetballertjes die een onvergetelijke tweedaagse hebben beleefd, zullen er met moeite zes overblijven. De aandacht van de pers is groot. Een positief verhaal op de zonovergoten voetbalvelden van de Anderlechtse jeugd.

De rust keert terug tegen het einde van de week. Binnen enkele uren vertrekken we naar Luik. Jelle Van Damme tipt alvast dat Club Brugge kampioen wordt. We zullen zien. Een betere motivatie kan een speler van RSC Anderlecht zich niet inbeelden. Dank u, Jelle.

Nog negen wedstrijden. Nog 27 punten te verdienen. Rustig blijven is de boodschap.

David Steegen is persverantwoordelijke van voetbalclub RSC Anderlecht.

David Steegen

David Steegen is persverantwoordelijke van Anderlecht. Uw wekelijkse blik achter de schermen van de grootste voetbalclub van het land.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , David Steegen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni