Sportcolumn David Steegen: Gouden jongen

© Brussel Deze Week
06/01/2012
Fernando Canesin Matos is een gouden jongen. En niet alleen op het voetbalveld. De kleine Braziliaan debuteerde op het einde van vorig seizoen tegen Sporting Lokeren Oost-Vlaanderen. De wedstrijd van het verdronken kalf. RSCA zou op een oneigenlijke derde plaats eindigen. De match werd verloren, maar Fernando veroverde de harten van elk paars-wit-stamlid. Sierlijk en snel, technisch vaardig en altijd dominant. Zo hebben we ze graag.

Enkele maanden later zouden sommige spelers en bestuursleden op de jaarlijkse Fandag, een familiale feestdag, schaamteloos en onverbiddelijk uitgejouwd worden. Het geraas ging bij elke clubmedewerker door merg en been. Pijn. Maar de negentienjarige Fernando werd bedolven onder golven van applaus. Op dat ogenblik rustte alle Brusselse voetbalhoop op zijn frêle schouders.

Fernando glimlacht altijd. Samba in Brussel. Het jongetje wordt stilaan een man en heeft zich in enkele maanden tijd opgewerkt tot een vedette. Canesin heeft doorgezet. Zijn contract werd opengebroken, en binnenkort haalt hij zijn moeder, zus en broertje naar België. De nederigheid en bescheidenheid heeft hij behouden. Het Braziliaantje is misschien wel de grootste revelatie van dit seizoen bij Royal Sporting Club Anderlecht. Milan Jovanovic, de doorgewinterde Serviër, heeft hem onder zijn vleugels genomen.

Fernando komt uit de voetbalschool van FC Olé Brasil. Toen hij vernam dat Sporting hem zes maanden op proef wilde, leerde hij onmiddellijk de Franse taal. Op zichzelf. Canesin had maar enkele weken nodig om de directie te overtuigen. Ondanks een zwaar knieletsel dat hem maanden aan de kant hield tijdens die bewuste proefperiode, werd zijn contract een eerste keer verlengd.

Mijn beste vriend, een topman uit de internationale reclamewereld, stuurde me onlangs een interview met de onlangs gestorven Braziliaanse voetballer Socrates. Die stierf begin december op 57-jarige leeftijd aan een darmbloeding. Het moederbedrijf van mijn vriend had het voetbalicoon net voor zijn dood geïnterviewd. Over creativiteit.

Ik heb Socrates één keer live zien spelen. Met Fiorentina tegen Anderlecht, begin jaren 1980. Een grote, rijzige middenvelder. Fluwelen voetballer. Hij liep op het voetbalveld zoals Jezus op het water.

Socrates was dokter. Een echte. Een ongewone, boeiende man. Hij is in het Albert Einsteinziekenhuis van São Paulo gestorven. Geen toeval. "Creativiteit is het heruitvinden van wat al bestaat," stelt Socrates. "Het is de regenboog boven zwart en wit, de overwinning van de zintuigen," vervolgt de voetballende dokter. "Creëren is vrij en onafhankelijk, het gaat steeds tegen de stroom in." Hij besluit met een van de mooiste zinnen die ondergetekende ooit gehoord heeft: "Creëren is vereeuwigen."

Socrates is nooit wereldkampioen geweest, maar zijn nalatenschap is eeuwig. Gelukkig bestaat YouTube. Neem wat tijd om hem te bewonderen.

Ik laat Fernando Canesin het filmpje zien. Zijn ogen worden vochtig. Ik stel hem voor om het filmpje te delen, in zijn naam, met alle supporters van RSC Anderlecht op de officiële Facebook-pagina van de club. Hij valt me in de armen. "Bedankt," stamelt hij, "een mooi kerstcadeau." - "Neen, dat ben jij, al sinds die wedstrijd tegen Lokeren in mei," antwoord ik.

---------------------------------
David Steegen is persverantwoordelijke van voetbalclub RSC Anderlecht

David Steegen

David Steegen is persverantwoordelijke van Anderlecht. Uw wekelijkse blik achter de schermen van de grootste voetbalclub van het land.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , David Steegen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni