Sportcolumn David Steegen: Jongen wordt man

© Brussel Deze Week
20/01/2012
De ‘jongen’ staat naast mij. Hij heeft die benaming te danken aan Charly Musonda, voormalig begenadigd profvoetballer van Cercle Brugge en RSCA en sinds enkele jaren jeugdtrainer en materiaalman van paars-wit. Toen Romelu Lukaku nog voor Anderlecht voetbalde, sprak Charly steevast over ‘le garçon’ of ‘the boy’ , naargelang van de taal van de conversatie.

'The boy' is een man geworden. Het jongensachtige is er helemaal af. De verwondering is gelukkig gebleven. Hij geniet van de wedstrijd tegen Club Brugge. "Wat had ik hier graag tussen de lijnen gestaan," zegt Romelu Lukaku met een glimlach. "Al dat talent. Tikken met Mati en Dieu. Hier scoor ik zeker. Mijn eerste titel daar in Brugge, nu twee jaar geleden, is een van de mooiste dagen van mijn leven geweest. Ik kijk regelmatig met weemoed terug naar die beelden. De viering ontroert me steeds weer." Hij zucht.

RSC Anderlecht-FC Brugge. De meest gehate club tegen de sympathiekste, althans volgens een enquête georganiseerd door een vooraanstaand voetbalweekblad. Hoed u voor opiniepeilingen. Liefde staat zeer dicht bij haat.

De prestigeslag. Het onvoorwaardelijk vernieuwende FC Brugge wordt nadrukkelijk op zijn plaats gezet door het offensieve genie van Sporting. De meerwaarde van de Brusselse aanvalskracht krijgt gestalte door de flitsen van de Servische leider Milan Jovanovic, de atletische superioriteit van Dieumerci Mbokani en de fijnbesnaarde fluwelen acties van 'El Artista' uit Cordoba, de nieuwe Gouden Schoen Mati Suarez.

De eerste actie is meteen raak. Gillet + Sua­rez + Mbokani = 1-0. Het stadion ontploft. Het puntje staat al op de i . Romelu Lukaku geniet alsof hij zelf op het veld staat. Biglia en Suarez worden stilaan onhoudbaar voor RSC Anderlecht. Dat waren Boussoufa, Aruna, Rensenbrink en Lukaku ook.

RSC Anderlecht wordt al sinds de woensdag voor de wedstrijd tegen Brugge gehuldigd. Mati Suarez is de held van het Gala van de Gouden Schoen. De aanvaller is oprecht gelukkig met zoveel erkenning en liefde. De Gouden Schoen geeft hem vleugels. Een goal en één assist tegen Brugge.

Bij de club zijn we heel gelukkig voor hem. Wanneer een speler de Gouden Schoen wint, ontvangt hij voor de camera's een soort replica, die de laureaat onmiddellijk moet teruggeven; vervolgens overhandigt de beste voetballer van het land een eigen schoen, die achteraf verguld wordt. Mati Sua­rez laat speciaal een nieuw paar schoenen bestellen bij de sponsor. Hij staat erop dat zijn gouden schoen een schoen is waarmee hij echt gespeeld heeft, en het liefst eentje waarmee hij scoorde.

De eerste wedstrijd na het gala is het al zo ver. De schoen aan zijn rechtervoet waarmee hij Brugge-doelman Jorgacevic te grazen neemt, wordt de officiële Gouden Schoen.

Mati Suarez heeft de voorbije week veel over zich heen gekregen. Zijn huwelijk, het weergaloze optreden van zijn kersverse echtgenote en de verkiezing tot nieuwe Gouden Schoen, de eenentwintigste voor een speler van Royal Sporting Club Anderlecht.

Suarez is nog steeds maar 23 jaar jong. De introverte jongen laat het ongelovig en bedeesd over zich heen komen en staat erop om met de mensen van de club te vieren. En met niemand anders.

De jonge Mati Suarez is in een week tijd een man geworden.

----------------------
David Steegen is persverantwoordelijke van voetbalclub RSC Anderlecht

David Steegen

David Steegen is persverantwoordelijke van Anderlecht. Uw wekelijkse blik achter de schermen van de grootste voetbalclub van het land.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , David Steegen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni