Sportcolumn David Steegen: Kerstpakket

David Steegen
© Brussel Deze Week
04/01/2013
RSC Anderlecht-coach John van den Brom nodigt de volledige technische staf en de partners uit op een etentje om samen het eerste deel van het voetbalseizoen te vieren.

De nieuwe roerganger houdt van de hoofdstad. Daar hebben de Brusselaars van de club de voorbije maanden voor gezorgd. We hebben hem subtiel op de geneugten van Brussel gewezen. Eerst aperitieven op de kerstmarkt, in de schaduw van de Sint-Niklaaskerk achter de Beurs. Aan de kraam van De Corte (specialiteit: smoutebollen). Keeperstrainer Max de Jong, een Hagenees, is helemaal weg van de 'Belgische oliebollen'. Kerstmis vieren is een belangrijk ritueel in de Lage Landen, ook boven de Moerdijk. Van den Brom geniet van de sfeer, ondanks de miezerige regen.

Het omkaderingsteam van paars-wit is divers. De physical trainer komt uit Henegouwen, de team manager is van het Waasland, de dokter is een Leuvenaar, de kinesist een Stroppendrager, zijn medewerker komt van Ninove, de analist en scout komen ook uit dezelfde streek, het hoofd van de sociale dienst woont in Halle, zijn medewerker is een Limburger, de ene assistent-trainer is een Albanees, de andere assistent een Sinjoor, de materiaalmannen, het hoofd van de opleiding, de trainer van de beloften en ondergetekende zijn Brusselaars. Een verscheiden, bont, maar hecht gezelschap. Daar heeft Van den Brom in een mum van tijd voor gezorgd. Hij heeft de cultuur van de club ingrijpend veranderd. Met goede resultaten gaat dat vlot. "Het is niet omdat we al 26 jaar hetzelfde doen, dat we niet moeten veranderen," is van zijn favoriete uitspraken.

Op de avond van het kerstfeestje treedt de grote baas, Herman Van Holsbeeck, op in Reyers laat, op Canvas. De baas verwoordt het treffend. Openlijk en eerlijk roemt hij de kwaliteiten van de coach. "Hij is direct, zijn communicatie is eenvoudig en eerlijk. Daardoor eten de spelers uit zijn hand."

Na het aperitief gaan we naar Grote Markt, naar La Rose Blanche in de schaduw van de bizarre kerstboom. De meningen zijn verdeeld, maar het mooie lichtspel maakt veel goed. In het restaurant is de verrassing groot: een stapel verhuisdozen torent hoog in de hoek van de mooie eetzaal. We eten en drinken en lachen. Max de Jong en
zijn vrouw vertellen honderduit over hun stad Den Haag. We genieten van de verhalen.

RSC Anderlecht lijkt van buitenaf koud en kil. Niets is minder waar. Onder collega's heerst een familiale warmte die niet te beschrijven valt. Na het diner, net voor het dessert, staat Van den Brom op. De nieuwe trainer dankt ons voor de steun en het goede werk. Het team is essentieel voor hem. De man uit Amersfoort spreekt zijn liefde uit voor de stad, het gewest, Brussel. Hij drukt de trots uit om voor paars-wit te mogen werken. Van den Brom is voor altijd een volwaardig lid van de paars-witte familie.

Als afsluiter mogen we allemaal een verhuisdoos mee naar huis nemen. Elke doos is gevuld met vele geschenken. Het kerstpakket. Daar heeft Van den Brom hoogst persoonlijk voor gezorgd. Voor hem gaan we allemaal door het vuur.

David Steegen is persverantwoordelijke van voetbalclub RSC Anderlecht

David Steegen

David Steegen is persverantwoordelijke van Anderlecht. Uw wekelijkse blik achter de schermen van de grootste voetbalclub van het land.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , David Steegen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni