Sportcolumn David Steegen: Kiki en Roger

David Steegen
© Brussel Deze Week
17/08/2012
"Achter elk groot man schuilt een heel sterke vrouw: dat is geen cliché." David Steegen eert Anderlechtvoorzitter Roger Vanden Stock en zijn vrouw Kiki. Zij worden op dezelfde dag 70 jaar.

Madame Kiki is deze week zeventig geworden, samen met haar echtgenoot. Man en vrouw zijn op dezelfde dag jarig en delen hun geboortejaar. Ongewoon. Monsieur Roger, haar man, kreeg op 20 juni 1996 de scepter in handen van de grootste club van het land, Royal Sporting Club Anderlecht. Voetbal is altijd zijn eerste, zijn favoriete sport geweest.

Naar verluidt was hij een degelijke verdediger. Hij speelde enkele seizoenen voor de Brusselse club La Forestoise, waar hij als rechtsachter of als centrale verdediger uitgespeeld werd. Er is geen groot talent aan hem verloren gegaan, maar als tennisser had Roger Vanden Stock het veel verder kunnen schoppen. Hij speelde wel eens samen met de Belgische tennislegende Jacky Brichant. Zijn niveau situeerde zich net onder dat van die andere topper, Eric Drossart.

Op 54-jarige leeftijd volgde Roger zijn vader op, een levende legende. Constant Vanden Stock had van Sporting Anderlecht een internationale grootheid gemaakt. Vanden Stock senior was een niet te overstijgen persoonlijkheid - en dat zal de zoon geweten hebben. De buitenwereld bekeek hem met veel argwaan. Maar Roger Vanden Stock is altijd zichzelf gebleven, hij verloochende zichzelf nooit. Doorzicht, voetbalkennis en een grote dosis menselijkheid deden niet alleen
zijn aanzien in de buitenwereld groeien, hij maakte de club ook klaar voor de toekomst en consolideerde het menselijke en financiële kapitaal van Royal Sporting Club Anderlecht.

De vereniging zonder winstoogmerk groeide uit tot een moderne naamloze vennootschap waarin persoonlijkheden zetelen waar vele organisaties Sporting Anderlecht om benijden. Vanden Stock overwon vrijwel onmiddellijk enkele obstakels waaraan een gewone sterveling onderdoor zou zijn gegaan. Het
vermaledijde arrest-Bosman uit 1995, dat de transfergelden afschafte voor spelers die einde contract zijn: Roger Vanden Stock reageerde gepast. Hij dwong de club om eigen jeugd in te passen. Het geval-De Bilde, het jaar daarop, kostte hem veel hoofdbrekens. De Brusselse aanvaller, geliefd bij de supporters,
werd geschorst en achteraf verkocht aan PSV Eindhoven omdat hij een impulsieve vuistslag had toegediend aan de Aalsterse verdediger Krist Porte. Vanden Stock kreeg ook te maken met een onfrisse affaire in een vermeend omkoopschandaal. Ook daar maakte hij korte metten mee. De tegenslagen waren de broodnodige loutering om definitief uit de schaduw van zijn geliefde vader te treden, zonder afbreuk te doen aan het roemrijke verleden. Even flirtte hij zelfs met het bondsvoorzitterschap. Helaas werd hem de leiding van het nationale voetbal ontzegd door kleinere geesten die de oprechte idealen van Vanden Stock verwarden met ongepaste ambitie.

Roger Vanden Stock dient altijd en overal het algemeen belang. Dat weet inmiddels iedereen. Zijn verdiensten zijn groot. Maar niet zonder Madame Kiki te vermelden. De twee zijn uit hetzelfde hout gesneden. Brouwerskinderen. Achter elk groot man schuilt een heel sterke vrouw: dat is geen cliché. Voor zijn naaste medewerkers is het ondenkbaar dat Roger Vanden Stock ooit geen voorzitter meer zou zijn van paars-wit. De meest succesvolle voetbalvereniging van
België heeft maar vijf voorzitters gekend, in 104 jaar bestaan. Dat mag nog een eeuwigheid duren. Gelukkige verjaardag.

David Steegen is persverantwoordelijke van voetbalclub RSC Anderlecht

David Steegen

David Steegen is persverantwoordelijke van Anderlecht. Uw wekelijkse blik achter de schermen van de grootste voetbalclub van het land.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , David Steegen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni