Sportcolumn David Steegen: Kuifje en Kljestan

© Brussel Deze Week
28/10/2011
Ik had, meer dan twintig jaar geleden, de gewoonte om na een examen aan de Vrije Universiteit Brussel koffie te gaan drinken in Hotel Métropole aan het De Brouckèreplein. Enkele jaren na het behalen van mijn diploma belandde ik in de filmindustrie. Ik stond in voor de communicatie en marketing van bioscoopfilms. Een beroep waar ik veel van leerde.

Een van de mooiste herinneringen was het lanceren van Shallow grave, een prachtige kleine Schotse film uit 1994, de eerste langspeelfilm van Danny Boyle, de maker van Slumdog millionaire.

Mijn toenmalige bazen waren niet echt geneigd het risico te nemen. Een kleine film zonder bekende acteurs is moeilijk te vermarkten. Niemand kende destijds de veelbelovende jonge acteur Ewan McGregor. De film werd zonder noemenswaardig publiciteitsbudget uitgebracht. We programmeerden Shallow grave op het Internationaal Filmfestival van de Fantastische Film en ik vroeg de regisseur en de producer om af te zakken naar Brussel om de première bij te wonen. De toenmalige filmrecensent van de VRT, Roel Van Bambost, en Jan Temmerman, zijn collega bij De Morgen, werden opgetrommeld om met het duo te lunchen.

We brachten een volledige middag samen door. De rest is geschiedenis. Boyle en McGregor werden wereldberoemd en enkele jaren later, op de wereldpremière van hun volgende film, het beruchte Trainspotting, vertelde Boyle me dat zijn internationale loopbaan pas echt van start ging in Brussel.

Sacha Kljestan
Vele jaren later nodig ik Sacha Kljestan, Amerikaans international, RSC Anderlecht-voetballer en geboren en getogen in Los Angeles, uit op de wereldpremière van Tintin. Kljestan is dol op film. Zijn toekomstige echtgenote, actrice en model Jamie Lee Darley, was te zien in de reeks Entourage. Het koppel kan niet geloven dat ze Steven Spielberg in levenden lijve zullen ontmoeten. Ik vraag Kljestan of hij Kuifje kent. "Ja, maar ik heb de tekenfilms nooit gezien." Ik onderwerp hem onmiddellijk aan een spoedcursus Brusselse en Belgische geschiedenis en onderhoud hem over het belang van het beeld- en stripverhaal, ik vertel hem wie Georges Prosper Remi (Hergé) was en wat de klare lijn is.

We spreken af aan het begin van de rode loper. We lopen net achter grootmeester Spielberg en regisseur Jaco Van Dormael. De heer en mevrouw Kljestan wanen zich in Hollywood. Ze zijn onder de indruk. Hun namen worden door de commentator afgeroepen voor de grote massa die het De Brouckère­plein bevolkt. De zaal waar de film voor de eerste maal aan het grote publiek wordt voorgesteld, kon niet beter gekozen zijn. De mooiste en grootste zaal van UGC De Brouckère, de voormalige Eldorado. De zaal is een kleinood, de mooiste van de hoofdstad. Gebouwd in 1931, ontworpen door de vermaarde architect Marcel Chabot, versierd met prachtige beeldhouwwerken die de toenmalige kolonie in beeld brengen. De wanden zijn van de meesterlijke handen van de gebroeders Van Neste.

De film begint op het Vossenplein en de straten - de Huidevettersstraat, bijvoorbeeld - zijn accuraat weergegeven. De Brusselse ziel zit in het technologische 3D-kleinood vervat. Ik ben trots om dit allemaal aan de Kljestans te duiden. Ze wonen op een steenworp van de vlooienmarkt, hartje Marollen, maar hij is er nooit geweest. Daar gaan we snel iets aan doen, want Brussel is de mooiste stad ter wereld.

-----------------------
David Steegen is persverantwoordelijke van voetbalclub RSC Anderlecht

David Steegen

David Steegen is persverantwoordelijke van Anderlecht. Uw wekelijkse blik achter de schermen van de grootste voetbalclub van het land.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , David Steegen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni