Sportcolumn David Steegen: Leve Cercle

David Steegen
© Brussel Deze Week
18/11/2011
29 mei 1985. Het Heizeldrama. Niet bepaald het finest hour van de Brusselse en nationale instellingen en van de Voetbalbond.

Alle voetballiefhebbers zijn in diepe rouw na de onlusten die het leven hebben gekost aan 39 voetbalsupporters, onder wie 32 fans van Juventus Turijn. Een charge van Liverpool-fans maakt veel slachtoffers. De Italiaanse minderheid van het bestormde vak Z probeert te vluchten. Lichamen worden vertrappeld, een muurtje bezwijkt onder de vluchtende fans. Die muur maakt de meeste slachtoffers.

We voelen de gevolgen van het drama nog. Gescheiden supportersvakken, veel politie, stewards bij elke wedstrijd en andere veiligheidsmaatregelen hebben van een voetbaluitje een veilige gebeurtenis gemaakt. Een Europese finale heeft de hoofdstad nooit meer mogen organiseren sinds die zwarte woensdag. De onmiddellijke gevolgen van het drama blijken bij de organisatie van de bekerfinale van het seizoen '84-'85, enkele dagen na de slachtpartij. Het stadion is verboden terrein; later wordt het helemaal gerenoveerd en omgedoopt tot het Koning Boudewijnstadion. De bekerfinale van dat seizoen wordt uitzonderlijk verplaatst naar de net vernieuwde tempel van toenmalig RSC Anderlecht-voorzitter Constant Vanden Stock. Beveren-Cercle Brugge: 1-1 na negentig minuten. Strafschoppen beslissen over de uitslag. Cercle haalt het.

Vorige zondag, 26 jaar na het drama in Brussel, in het Jan Breydelstadion. Cercle-RSCA. Anderlecht slikt een doelpunt in de laatste minuut. Ik sta aan de rand van het veld, net naast de bank van de Bruggelingen. Het stadion ontploft. Verliezen is een kunst.

De eerste minuten na de wedstrijd zijn de moeilijkste. Sterspeler Jovanovic heeft na een halfuur spelen een onterechte rode kaart aangenaaid gekregen door oude rot Arnar Vidarsson, een rasacteur. 'Jova' is een Servische heer. De gentleman verlaat het veld zonder morren. Stoïcijns. Na de wedstrijd zal hij nog grootser zijn. De aanvaller gaat de interviews niet uit de weg. Ik ben de bevoorrechte getuige van een geniale, geïmproviseerde, maar oprechte mediacampagne. Een snelcursus public relations ontvouwt zich voor mijn ogen en oren. Ik geniet. Dit neem ik mee wanneer ik tijdens de zomerstage het mediabeleid van de club aan de jonge aanstormende talenten van paars-wit zal toelichten. De perfecte reac­tie na een publieke (en onjuiste) bestraffing. Milan Jovanovic is zoals hij doet. Authentiek, menselijk en eerlijk. Het helpt om het verlies te verwerken.

Na het vertrek van de spelers keer ik terug naar de catacomben. Daar valt mijn oog op een van de mooiste voetbalfoto's die ik ooit gezien heb. In de spelerstunnel van het door Club en Cercle gedeelde Jan Breydelstadion is elke zijmuur versierd met een verwijzing naar een triomf van elke club. Club Brugge heeft voor iets kunstigs gekozen, een ietwat onbestemde afbeelding. Een ingekleurde foto van het legendarische kampioensjaar 1919-'20. Het kunstwerk verbleekt bij de keuze van Cercle Brugge: de foto van de bekertriomf in '85. Wim Kooiman, kapitein van Cercle, houdt lachend de beker van België in de lucht in het Vanden Stockstadion. De Nederlander wordt geflankeerd door voorzitter Constant Vanden Stock en door de medespelers.

Cercle Brugge gaf RSCA stervoetballers als Wim Kooiman, Tom De Sutter, Josip Weber, Charly Musonda... De spelerstunnel van het Jan Breydelstadion kleurt voor een groot deel Brussels. Ik ben de 1-0 al lang vergeten. Leve Cercle.

David Steegen is persverantwoordelijke van voetbalclub RSC Anderlecht

David Steegen

David Steegen is persverantwoordelijke van Anderlecht. Uw wekelijkse blik achter de schermen van de grootste voetbalclub van het land.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Sport , Column , David Steegen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni