Sportcolumn David Steegen: Monsieur Daniel

© Brussel Deze Week
17/02/2012
Onderweg in de bus naar Luik stuur ik hem een sms’je. “Vandaag winnen we voor jou.” Standard Luik-RSC Anderlecht, de moeilijkste verplaatsing van het jaar. Bij het stadion word je steevast onthaald op verwensingen en fluitconcerten. Zolang er geen fysiek geweld aan te pas komt, is het allemaal goed.

Daniel Renders is enkele weken geleden het slachtoffer geworden van een trombose. Renders stamt uit een echte Brusselse voetbalfamilie. De stamvader heeft nooit de erkenning gekregen die hij verdiende; wij doen een poging. 'Monsieur Renders' heeft talloze jonge Brusselse voetballers onder zijn kundige handen gehad. Hij ontdekte vele Ketjes en maakte ze beter, veel beter. Hij was de eerste coach van ondergetekende. Hij wilde van mij een verdediger maken, maar dat pakte anders uit. Soit. Vader Renders was een voetbalexpert, de ontdekker van onder meer Alain Denil (RWDM, AA Gent, Malinwa...). De gewezen jeugdtrainer van onder andere Sporting Club Union Progrès Jette was een goed man: een fundamentele karaktertrek van de familie Renders.

Daniel Renders, al tien jaar een vooraanstaand, maar bescheiden lid van de technische staf van RSC Anderlecht, is de zoon van zijn vader. Een ingetogen voetbalkenner. Ze zijn dun gezaaid in het betaalde voetbal, de experts zonder ego. Hij maakt even goed een duidelijke analyse over een spelfase als dat hij kegels plaatst en verplaatst. Je ziet hem aan de rand van het veld staan tijdens de opwarming. Soms geeft hij leiding aan specifieke trainingsonderdelen. Maar altijd op de achtergrond. Hij lost veel op met een kwinkslag. Een kleedkamer doorgrondt hij als geen ander, de moeilijke karakters haalt hij er zo uit.

Mannen als Daniel Renders maken het voetbal mooi. Ver weg van de oppervlakkige blingbling, eigen aan het eigentijdse profvoetbal, delen ze hun wijsheid met de echte voetbalmensen. Daniel Renders heeft ook een geweldig gevoel voor humor en zelfspot. Een Brusselse Ket, een echte. Hij geniet oprecht aanzien bij zijn collega's. Een man van het gras, de kalk en de ijzeren studs. De steun en toeverlaat van vele Anderlecht-voetballers en -hoofdtrainers. Hij was ooit de hoofdtrainer van de Brusselse eersteklassers Racing Jet Brussel en RWDM. Hij werd wereldberoemd in België toen hij met RWDM tijd wilde winnen en een laatste wissel wilde doorvoeren op Anderlecht. De vierde, en dus onrechtmatige, vervanging. Hoewel velen smakelijk lachten om die bijna onvergeeflijke fout, heeft Anderlecht snel begrepen dat hij een meerwaarde voor de club kon zijn. RSCA verloor de wedstrijd met 0-1 en had een overwinning kunnen claimen voor de groene tafel. Dat deed de club (natuurlijk) niet. Het seizoen daarop werd hij in dienst genomen aan de Théo Verbeecklaan.

Daniel Renders is een leerjongen van Raymond Goethals. Hij vertelt met pretoogjes hoe hij elke zondagavond verantwoording moest afleggen bij De Tovenaar himself, die zichzelf steeds weer uitnodigde ten huize Renders omdat "hij niet wist hoe je de voetbalbeelden kon opnemen met zijn video­recorder." Fase per fase werd uit elkaar gehaald. Renders had blauwe vingers van op de pauze- en play-knop te drukken.

Bij het verlaten van het Stade Maurice Dufrasne in Luik kijk ik naar de grauwe en rauwe metaalsites en de indrukwekkende Maas. Van deze overwinning zal hij ongetwijfeld genieten. Elke wedstrijd spelen we voor 'Monsieur Daniel'.

-------------
David Steegen is persverantwoordelijke van voetbalclub RSC Anderlecht

David Steegen

David Steegen is persverantwoordelijke van Anderlecht. Uw wekelijkse blik achter de schermen van de grootste voetbalclub van het land.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, David Steegen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni