Sportcolumn David Steegen: Op scherp

© Brussel Deze Week
03/02/2012
We zijn bijna voltallig. Alleen Ali voetbalt niet mee. De Stier van de Bosporus staat al maanden aan de kant met een aanslepende blessure. Trouw staat hij aan de kant om ons een hart onder de riem te steken.

Iedereen is mooi op tijd voor de derby: fusieclub Royal Sporting Club Union Progrès Diele­ghem Jette (RSD) tegen het kleine broertje, gemeentegenoot Ritterklub. Een mond vol tegen drie lettergrepen. RSD Jette staat eerste met drie punten voorsprong op Ritterklub. Veteranenvoetbal is spannend. De wedstrijdvoorbereiding wordt verstoord door de onverwachte bezetting van ons veld. De wedstrijd Potagé-Opel Boys is te laat begonnen. Who are you? We moeten een halfuur wachten. We balen.

Ik kan maar één helft meespelen. Zaterdagnamiddagvoetbal is een wezenlijk deel van mijn persoonlijke evenwicht. Mijn vrouw begrijpt dat niet. Geen erg. Dat broze evenwicht wordt grondig verstoord door de gebrekkige wedstrijdorganisatie daar aan de Heymbos.

Zoals alle toppers begint de wedstrijd gespannen en gesloten. Het nieuwe kunstgrasveld, dat na jaren van politieke touwtrekkerij eindelijk aangelegd is, voetbalt nog niet lekker, maar het bevordert ons voetbal wel. De veteranen van Ritterklub proberen in alle omstandigheden te voetballen. Keeper Bart is een Ajax-doelman. Hij voetbalt mee. Stanley Menzo in het wit. Koen-Jan is een heerlijke voetballer met vista. Altijd overzicht. Nicolás Pareja. Benny rent, breekt, bouwt op zodat anderen dat niet hoeven te doen. Yves Vanderhaeghe. David heeft een onvermijdelijke drang naar voren. Frank Lampard. Dilma houdt hun beste speler in bedwang en is een onvermijdelijke offensieve schakel, box-to-box. Steven Gerrard. Yves beheerst, ietwat onstuimig, de linkerzijde van het veld. Als Niels Albert al een duin naar hem genoemd krijgt, dan mag de linkerflank van het kunstgrasveld van de Heymbos 'Yves' gedoopt worden. Daarachter staat Hugo of Spinne. De eerste is polyvalent en komt wanneer we hem nodig hebben, de tweede is een onvervalste back. Jean Thissen, Bertrand Crasson. En dan is er Fré. Dertiger, de jongste, de snelste. Leraar L.O. Die heeft nooit een excuus om niet te presteren. Bart Goor on speed. Hij ontsnapt aan rood na natrappen. Tijdens de rust, net voor ik moet vertrekken, probeer ik hem aan het verstand te brengen dat hij de sleutel van de derby is. Inzicht, snelheid en voetbalverstand zullen zegevieren. Bruno is mijn maatje. Bruxellois. Un vrai, nen echte. Hij kan overal uit de voeten. Met een blinddoek vind ik hem en vindt hij mij. Lorenzo Ebecilio. Aan de andere kant staat Gunther, aangespoelde Gentenaar, getrouwd met een Jetse uit Italië. Gunther houdt het midden tussen Alex Czerniatynski en Kenneth Brylle; een vleugje Eric Viscaal ook. Zijn zoontje is al opgemerkt door de RSCA-scouts. Ramazan is onze nieuwste aanwinst. Het Turkse loopwonder dicht alle gaten. Nico en Piero zijn onze Italiaanse supersubs, de wissels op de toekomst. En laten we onze coach Alain niet vergeten. Franco Baresi op het veld, Enzo Bearzot ernaast. Google die naam. Kam­pioenenmaker. Hardvochtig en fair.

Ritterklub-RSD Jette: 3-1. The winner takes it all.

-------------------
David Steegen is persverantwoordelijke van voetbalclub RSC Anderlecht

David Steegen

David Steegen is persverantwoordelijke van Anderlecht. Uw wekelijkse blik achter de schermen van de grootste voetbalclub van het land.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, David Steegen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni