Sportcolumn David Steegen: Sportleven

David Steegen
© Brussel Deze Week
22/03/2013
De terugronde van het hockeyseizoen is eindelijk van start gegaan. De meeste jeugdwedstrijden werden afgelopen weekend opnieuw gespeeld.

De terugronde van het hockeyseizoen is eindelijk van start gegaan. De meeste jeugdwedstrijden werden afgelopen weekend opnieuw gespeeld.
Het leek wel een eeuwigheid geleden. Vroeg opstaan op zaterdag, dochterlief met kleine oogjes helpen klaarmaken voor haar eerste match in maanden. Naar de club rijden, ploegmaats ophalen en naar de tegenstander rijden. Ze heeft amper getraind. Oefensessies werden regelmatig afgelast, wedstrijden werden uitgesteld.

De meisjes spelen in Boom, tegen de leeftijdgenoten van Braxgata. De plaatselijke hockeyvereniging staat bekend om haar doorgedreven jeugdopleiding. De mooie infrastructuur is ingebed in natuurdomein De Schorre. Voetbalvelden, hockeypleinen en joggingpaden wisselen elkaar af in het uitgestrekte gebied. Het natuurdomein is het epicentrum van de hippe hedendaagse jeugdcultuur.

Tomorrowlandvindt er plaats, waar ieder jaar honderdtachtigduizend jongeren vanuit de hele wereld drie dagen lang dansen en feesten op de aanstekelijke bastonen van de nieuwe idolen. De deejays zijn artiesten met wereldfaam. Het Woodstockfestival van de 21ste eeuw is een mondiaal succes dat vanaf dit jaar naar de Verenigde Staten geëxporteerd wordt. Je merkt er niets van op deze kille en verloren zaterdagochtend. Tweeëntwintig jonge meisjes lopen en vechten voor elke bal, warm ingepakte ouders steunen het nageslacht.

De aanhef van het tweede deel van het hockeyseizoen is een geruststelling. Het dagelijkse leven raakte helemaal in de war door de barre winter. Het traditionele aperitief van vrijdagavond in het clubhuis van de gezelligste hockeyclub van het land, Royal Daring Tennis & Hockey Club Molenbeek, heeft dit jaar nog niet kunnen plaatsvinden. Vanaf deze week, als het reguliere sportprogramma weer helemaal op volle toeren draait, zal het evenwicht van de sportende medemens hersteld zijn.

Op dinsdag trainen met de veteranen van Ritterklub, lopen in het park, fietsen op zondag. Samenkomen in voetbalkantines en clubhuizen. Variaties op hetzelfde thema. Sport verenigt en versterkt ziel en lichaam. Dochterlief verliest met een doelpunt verschil.

Diezelfde avond speelt RSC Anderlecht de laatste wedstrijd van het reguliere voetbalseizoen. Een dubieus toegekend tegendoelpunt - een bal al dan niet over de lijn - bezegelt het lot van paars-wit. KAA Gent heeft niets meer te winnen noch te verliezen. De Buffalo's spelen bevrijd, zonder spanning noch verplichting. Anderlecht speelt verkrampt. De angst slaat om het hart van de Brusselaars. De puntendeling (1-1) is niet onlogisch.
Het is de laatste keer dat Anderlecht het oude Jules Ottenstadion aandoet. Vanaf volgend seizoen speelt Gent in een gloednieuw stadion. Het nieuwe Arteveldestadion is een goede en inspirerende zaak voor het vaderlandse voetbal.

De play-offs staan voor de deur. De concurrenten halen punten in op leider Anderlecht. Er resten nog twee weken om iedereen onder stoom te krijgen. Milan Jovanovic verklaart dat hij het beu is om punten aan de concurrenten te schenken. Hij heeft het enige doelpunt voor paars-wit gescoord. De media zijn scherp voor Anderlecht. Dat is de club aan zijn status verplicht. Hopelijk valt alles snel weer in de juiste plooi.

David Steegen is persverantwoordelijke van voetbalclub RSC Anderlecht

David Steegen

David Steegen is persverantwoordelijke van Anderlecht. Uw wekelijkse blik achter de schermen van de grootste voetbalclub van het land.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, Column, David Steegen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni