Sportcolumn David Steegen: Tout Puissant Mazembe

© Brussel Deze Week
04/11/2011
Lamine N’Diaye is een voormalige Senegalese voetballer. Hij speelde voornamelijk in Frankrijk, bij Cannes en Mulhouse. In Cannes diende hij de piepjonge Arsène Wenger, vandaag de grote man van Arsenal.

De ervaren en ernstige N'Diaye is de coach van de grootste Congolese voetbalclub, Tout Puissant Mazembe. Tout Puissant is de club van het vroegere Elisabethville, Lubum­bashi, de hoofdstad van de provincie Katanga. Het gebied is zestien keer groter dan België. Het Congolese voetbalkampioenschap is net afgelopen. Tout Puissant is de ongeslagen kampioen van Congo, een land van 71 miljoen inwoners.

De spelers zijn moe na een uitputtend en onvoorspelbaar seizoen. De hoofdcoach vertelt dat hij soms niet weet wanneer er gevoetbald wordt. Een groot deel van de wedstrijden van 'Les Corbeaux' zijn derby's. Wedstrijden op leven en dood. In Congo wordt eerst een slopend regionaal kampioenschap gespeeld tegen clubs uit Lubumbashi en de directe omgeving.

N'Diaye is een professional. Welbespraakt en intelligent. Hij beschrijft, met de glimlach, hoe boeiend het is om in Congo te coachen. Dat sommige spelers soms maandenlang verdwijnen, is hij inmiddels gewoon. De vluchters worden verleid door schimmige makelaars. Een van zijn beste spelers is plots vertrokken, ondanks een heus contract, naar Qatar. De zaak is bij de Fifa aanhangig gemaakt. Een andere speler, een Zambiaan, is al weken spoorloos. "Soms komt er eentje terug. Ontgoocheld door die zogenaamde zaakwaarnemers. Als ze terugkeren, vraag ik zelfs niet meer wat er gebeurd is of waar ze vandaan komen. De verloren zoon wordt weer in de groep opgenomen alsof er niets aan de hand is."

En toch is TP Mazembe een professionele club. Spelers worden er erg goed betaald. Naar Europese normen. Trésor Mputu, het absolute voetbalidool van Congo, is een grootverdiener. Zoals de beste verdieners bij paars-wit. "Maar ik moet mijn Europese reflexen temperen," zegt hij. Hij is opgetogen over de samenwerking met Royal Sporting Club Anderlecht. Hopelijk zal die sommige schadelijke tussenpersonen uitschakelen en de grootste talenten de kans geven om erachter te komen of ze een kans maken in het veeleisende Europese clubvoetbal. Het gaat niet alleen om voetbal. Het weer en de Europese cultuur spelen ook een rol. Misschien kan RSCA de springplank zijn naar een grote Europese carrière. Dat is de bedoeling van de samenwerking.

TP Mazembe is een week op stage in Brussel, in het gloednieuwe jeugd- en trainingscentrum in Neerpede. Ze zijn onder de indruk. Niet dat het in Congo zoveel minder is. Integendeel.

Binnenkort bouwen ze een indrukwekkend nieuw stadion. De voorzitter is de steenrijke zakenman en politicus Moïse Katumbi, volgens zijn fans 'de Congolese Obama'. Katumbi, gouverneur van de provincie, doet een gooi naar het presidentschap van het Centraal-Afrikaanse land.

Tijdens de week spelen ze een vriendenwedstrijd tegen het eerste van RSCA. Achter gesloten deuren. 0-0. Paars-wit speelt met een noodploeg (door een drukke kalender) met onder meer Cordier op doel; stopper Samuel voetbalt na lange tijd weer mee, en enkele beloften krijgen hun kans. Veel kan er uit de wedstrijd niet opgemaakt worden, maar de funderingen voor een doorgedreven sportieve samenwerking zijn gelegd. Van Lamine N'Diaye hebben we alvast veel geleerd.

---------------------
David Steegen is persverantwoordelijke van voetbalclub RSC Anderlecht

David Steegen

David Steegen is persverantwoordelijke van Anderlecht. Uw wekelijkse blik achter de schermen van de grootste voetbalclub van het land.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , David Steegen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni