Sportcolumn David Steegen: Vrij van voetbal

David Steegen
© Brussel Deze Week
13/09/2013
Een voetbalvrij weekend in de Jupiler Pro League, de hoogste nationale voetbalklasse. Het is bijna onwezenlijk. Als clubdienaar kan je tijdens het seizoen van enkele schaarse vrije weekends genieten. Bovendien speelt Anderlecht bijna elke zondag. Het zijn lange weken.

De passie voor het beroep en de sport maakt veel goed, maar de adempauze is welgekomen. De turbulente transferperiode zindert nog even na. De schandalige 100 miljoen euro die Real Madrid, de club van de hoofdstad van een land in crisis, neergeteld heeft voor Gareth Bale, vedette uit Wales, heeft de wereld geschokt. Fernando Canesin en Jordan Lukaku, beloften uit Brussel, krijgen voetbalkansen bij KV Oostende en Mehdi Tarfi mag voetbalervaring opdoen bij vicekampioen Zulte Waregem. Hetzelfde geldt voor de ernstige verdediger Michaël Heylen, sinds zijn veertiende bij paars-wit. Hij mag het een seizoen lang proberen in het Gulden Sporenstadion in de Meensesteenweg, bij KV Kortrijk. RSC Anderlecht heeft ook een recordbedrag neergeteld voor een speler. De Serviër Aleksandar Mitrovic wordt door niemand minder dan de coach van Chelsea FC, José Mourinho, een grootse loopbaan toegedicht. Hij is, volgens de kenners, elke euro van het hoogste bedrag ooit waard. Werknemers van RSC Anderlecht maken van de korte voetbalpauze gebruik om er even tussenuit te knijpen. Mijn echtgenote en ik brengen enkele dagen door in het zuiden van Europa. Bijna twee derde van de A-kern is op missie met verschillende nationale selecties. Ik beloof mijn vrouw om zo weinig mogelijk te werken.

Geen sinecure. De voetbalwereld staat nooit stil. De wedstrijd van de Rode Duivels willen we op vrijdagavond wel meepikken, op televisie. We dalen af naar een Engelse pub waar de waard maar liefst acht televisieschermen voorbehouden heeft voor de verschillende groepswedstrijden. Macedonië-Wales (zonder Bale) bijt de spits af. De onbelangrijk geworden wedstrijd eindigt op een 2-1 overwinning voor de thuisploeg. Zeven van de acht schermen zijn voorbehouden voor Engeland-Moldavië. Engeland is sinds 1966 op zoek naar een tweede wereldtitel. Het land van voetbal neemt altijd deel aan wereldkampioenschappen, maar eenmaal ter plekke loopt het meestal mis. Met David Beckham en Michael Owen groeide hoop, maar het komt er maar niet van. Samen met een koppel Polen zijn we de enigen die Schotland-België volgen. Een levensbelangrijke wedstrijd, want bij winst nemen we bijna met zekerheid deel aan het WK in Brazilië.

De Rode Duivels versmachten, zonder enige schroom en met geduld, de moedige Schotten. De verdediging had evengoed thuis kunnen blijven. Kevin De Bruyne, een speler van Mourinho, heerst in Hampden Park. 'We' winnen met 0-2. Los van de voetbalsuprematie maakt de aanwezigheid van het grote leger Belgische fans in het Schots nationaal stadion in Glasgow ongetwijfeld het meeste indruk. Sire, er zijn nog Belgen. En veel. Dat blijkt enkele dagen nadat de verschillende Belgische overheden de deur op een kier hebben gezet om een nationaal stadion te bouwen in de hoofdstad. Na de wedstrijd drinken we er eentje op om te vieren. Een punt volstaat om de wereld met verstomming te slaan deze zomer in Brazilië. Tijdens de wedstrijd laat de Britse betaalzender Sky Television weten dat Servië onze directe concurrent Kroatië in bedwang heeft gehouden dankzij een goal van kersvers Anderlecht-spits Mitrovic. Enkele dagen later verliest RWDM Brussels punten tegen concurrent STVV, nadat het eerder verrassend gelijk speelde tegen promovendus Hoogstraten. Voetbal. Het houdt nooit op.

David Steegen is persverantwoordelijke van voetbalclub RSC Anderlecht

David Steegen

David Steegen is persverantwoordelijke van Anderlecht. Uw wekelijkse blik achter de schermen van de grootste voetbalclub van het land.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Sport , David Steegen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni