Sportcolumn David Steegen: Zorro en Dirk

© Brussel Deze Week
10/05/2013
Brouwerij Belle-Vue bestaat honderd jaar, RSCA-icoon Jacky Stockman is na een slepende ziekte gestorven en Dirk Vekeman, de beste tweede keeper van de wereld, liet onverwacht het leven in zijn slaap. 52 jaar jong. Hij zou op de dag na de klassieker tegen Standard Luik voor de vrouwenploeg van RSC Anderlecht werken. Het heengaan van Jacky 'Zorro' Stockman (1938) laat de oudere fans van paars-wit mijmeren over mooie en lang vervlogen tijden.

Stockman was ingehaald om Jef Mermans te doen vergeten. Hij leek stug maar de spits uit Ronse was een doorzetter en snel als een haas. Bij de scholieren werd hij zelfs nationaal kampioen op de 100 en de 300 meter sprint. Stockman integreerde snel in de hoofdstad waar niets gemakkelijk is. Zo won hij de allereerste beker van België van de club in 1965 tegen Standard Luik. Jacky Stockman won ook vijf titels met paars-wit. De eerste jaren van het champagnevoetbal. Hij werd driemaal topschutter van de club en eenmaal topschutter in eerste klasse. Hij scoorde dertig doelpunten in het seizoen 1961-1962. Hij maakte verdedigingen helemaal gek.

Hij beleefde ook belangrijke hoogtepunten met de nationale ploeg. Stockman verzamelde 37 selecties en hij stond in het team dat wereldkampioen Brazilië - weliswaar zonder Pélé - versloeg. Zorro nam drie doelpunten voor zijn rekening. De Rode Duivels wonnen met 5-1. Een jaar na de historische prestatie kreeg hij de bijnaam 'Zorro' naar een liedje van Henri Salvador nadat hij, bij een 2-0 achterstand, kort voor tijd scoorde. Het doelpunt dwong een testwedstrijd af. Uiteindelijk besliste een muntstuk dat Anderlecht naar de volgende ronde mocht. In 1966, na negen mooie seizoenen, vertrok hij naar Club Luik toen de concurrentie met de jonge Nederlandse spits Jan Mulder te groot werd. Jacky Stockman keerde nog een seizoen terug (1972 - 1973) om een beker te winnen met 'zijn' Anderlecht. Stockman kwam zo vaak hij kon naar het Constant Vanden Stockstadion. Als supporter. Net als Dirk Vekeman.

Bij aankomst in het Constant Vanden Stockstadion, voor de cruciale wedstrijd tegen Standard Luik - bij verlies zou RSCA het kampioenschap mogen vergeten - overleggen we met de voorzitter hoe we hulde kunnen brengen aan de spits. We vernemen ook dat Dirk Vekeman, reservekeeper met de onafscheidelijke lange trainingsbroek, onverwacht gestorven is. Vekeman was negen jaar lang actief op de club. Hij won vier titels en een UEFA Cup. Hij speelde vijfendertig wedstrijden voor paars-wit. Vekeman morde nooit. "Als we het voor de ene doen, moeten we het voor de andere ook doen. En soms vergeten we wel eens iemand," geeft hij toe. Vandaag is geen goede dag. Het stadion staat in vuur en vlam, het eeuwfeest van brouwerij Belle-Vue wordt gevierd en we proberen, samen met de spelers van Standard Luik, het publiek te sensibiliseren voor de strijd tegen borstkanker. We zullen het op een andere, meer plechtige manier doen want Dirk Vekeman en Jacky Stockman zijn leden van de familie. Het is een grote familie. Dat hebben de fans afgelopen zondag opnieuw bewezen.


David Steegen is persverantwoordelijke van voetbalclub RSC Anderlecht

David Steegen

David Steegen is persverantwoordelijke van Anderlecht. Uw wekelijkse blik achter de schermen van de grootste voetbalclub van het land.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, David Steegen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni