| Heropbouw sportplein Anderlechtsepoort

Sportterrein Anderlechtsepoort is (bijna) terug: ‘Eindelijk weer ruimte in onze buurt'

AD, NL
20/10/2023

Drie jaar geleden moest het sportterrein aan de Anderlechtsepoort plaatsmaken voor de Zuidfoor, maar sinds deze week is de heropbouw van het plein opnieuw van start gegaan. Bedoeling is dat er vanaf midden november weer volop gedribbeld en gescoord kan worden.

De afbraak van het sportterrein aan de Anderlechtsepoort veroorzaakte destijds veel ongenoegen bij buurtbewoners. Na klachten over geluidsoverlast en de rem op de vergroening van de buurt, kwam ook de afbraak van het kleine sportcomplex op de lijst met teleurstellingen terecht. Sinds de afbraak deed het sportveld dienst als parking, maar daar komt nu dus opnieuw verandering in. “Weldra verschijnt er een zogenaamde agora space, ofwel een voetbal- en basketbalveld aan de Anderlechtsepoort”, zegt François Descamps, woordvoerder van Brussels schepen voor Sport Benoit Hellings (Groen/Ecolo). Bedoeling is dat het pleintje midden november klaar is voor het publiek.

Afbreken, opbouwen

Tot 2020 werd het sportveld aan de Anderlechtsepoort telkens afgebroken voor de Zuidfoor en nadien weer opgebouwd. Bedoeling is dat die tactiek ook in de toekomst zal worden toegepast. “Een maand per jaar, tijdens de Zuidfoor, zal het pleintje gedemonteerd worden. Daarmee werd rekening gehouden in de plannen”, aldus Descamps. “De afbraak zal steeds in juli gebeuren, midden augustus moet het plein opnieuw klaar zijn voor gebruik.”

Buurtbewoners halen opgelucht adem. Zij zijn blij dat er opnieuw wat ruimte komt in hun wijk. “Het pleintje werd vroeger heel veel gebruikt, en ik ben ervan overtuigd dat dit opnieuw zo zal zijn”, zegt buurtbewoner Miguel Lyssens-Danneboom van wijkcomité Anderlechtsepoort. “Vooral voor de jongeren is het belangrijk dat ze een ontmoetingsplek hebben, want die zijn er verder nergens in deze buurt.”

Ook wat de veiligheid betreft is het sportveld volgens de buurtbewoner een stap in de juiste richting. “Door meer ruimte te creëren, krijg je ook meer overzicht en sociale controle. Als je ziet wat er zich op de parkings hier in de omgeving afspeelt, begrijp je dat die zichtbaarheid enorm belangrijk is.”

Sport in de stad

De heropbouw van het terrein maakt deel uit van een bredere visie. Volgens Hellings is er een grote nood aan sport in de stad, en zijn investeringen noodzakelijk omdat de infrastructuur op veel plaatsen verouderd is. “Daarom zijn we op zoek gegaan naar nieuwe projecten zoals de Cynthia Bolingo-zaal, nieuwe infrastructuur voor onze sportclubs, maar ook sportinfrastructuur in de stad. Die bevindt zich vlakbij mensen thuis, waardoor iedereen gemakkelijk kan sporten.”

Naast het herrezen sportterrein aan de Anderlechtsepoort, werd er recent ook een nieuwe street workout geïnstalleerd op de Jacques Brelsquare, vlakbij Barbeton. In de Verdunstraat in Haren bevindt zich sinds kort een grote, openbare sportzone met twee multisportterreinen. En ook in het Brigitinnenpark kan je tegenwoordig terecht om te rekken en strekken op een van de openbare sporttoestellen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni