Werkmannen van de stad hebben een sportplein aan de Anderlechtsepoort afgebroken.

Sportplein Anderlechtsepoort afgebroken: 'Echt alles moet wijken voor de Zuidfoor'

ZM
09/07/2020

Marc Haesendonckx, lid van buurtcomité Porte d’Anderlecht, zag woensdag met lede ogen aan hoe het sportpleintje voor zijn huis werd afgebroken. “Plaatsmaken voor de Zuidfoor,” klonk het bij de werkmannen van de stad. Schepen van Economische Zaken Fabian Maingain verzekert dat Brussel-Stad alles terugplaatst als de Zuidfoor voorbij is.

“Hier jongeren zien sporten is een verademing. Het is jammer dat de Foor hen dit afpakt.” Volgens het lid van Porte d’Anderlecht is het sportpleintje, dat zich aan de Anderlechtsepoort bevindt ter hoogte van het rioolmuseum, een druk bezochte plek door de jeugd. “Volgens de werkmannen die het pleintje afbraken trok het alleen dealers aan, maar als je zo redeneert moet je bijna alle pleintjes in een stad afbreken. Jongeren kwamen hier echt om te sporten,” zegt Haesendonckx.

De buurtbewoners hadden al verschillende verzuchtingen over de Foor geuit. Het afgebroken sportpleintje voegen ze toe aan het lijstje teleurstellingen, na de geluidsoverlast, het bemoeilijken van een vergroening van de buurt en de coronazorgen die zo'n groot evenement met zich meebrengen. “Hoe de Zuidfoor wordt aangepakt bewijst dat de kermislobby heel sterk moet zijn,” zo vinden de leden van Porte d’Anderlecht. “Het is jammer om te zien hoe alles moet wijken voor de Foor,” aldus Haesendonckx.

"Hoe de Zuidfoor wordt aangepakt bewijst dat de kermislobby heel sterk moet zijn"

Buurtcomité Porte d'Anderlecht

Maingain zelf antwoordt dat dergelijke afbraken ieder jaar gebeuren. “We maken plaats voor de Foor. Eenmaal die voorbij is, zetten we alles terug.” Volgens Haesendonckx, die al meer dan vijftien jaar aan de Anderlechtsepoort woont, is dit de eerste keer dat het sportplein wordt afgebroken voor de Foor. “Het materiaal was nog in goede staat, dus dat is ook geen excuus.” Dat de Zuidfoor dit jaar een stuk is opgeschoven zou een verklaring kunnen zijn. “Normaal gezien staan er voor mijn huis alleen woonwagens van foorkramers en komen de attracties niet tot hier.”

Volgende week zal het kabinet van Maingain het veiligheidsprotocol die de Zuidfoor coronaproof moet maken naar het publiek communiceren. Ze willen werken met onder andere stewards en een telsysteem aan de ingang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Events & Festivals , Zuidfoor , buurtbewoners , sportplein

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni