Buurtbewoners Zuidfoor houden hun hart vast

Zoë Magniette
03/07/2020

Nu is aangekondigd dat de Zuidfoor doorgaat, maken enkele buurtbewoners zich zorgen. Zo vrezen ze -net zoals vorige jaren- voor geluidsoverlast, minder groen en een gezondheidsrisico in coronatijden.

Lang was niet bekend wat er precies met de Zuidfoor zou gebeuren, maar op 29 juni gaf Brussel-Stad groen licht aan de foorkramers. De forains zelf reageerden uitgelaten, maar de buurtbewoners zitten toch met een aantal verzuchtingen. De geluidsoverlast die dit grote volksfeest met zich meebrengt komt opnieuw ter sprake en de voorstanders van extra groen zien in de Zuidfoor een bedreiging. Andere buurtbewoners maken zich dan weer zorgen om een tweede corona-uitbraak.

Groenere staycation

Door corona was er even sprake van een annulatie van de Zuidfoor. Voor het buurtcommité Porte d’Anderlecht was dat het duwtje in de rug om een aanvraag in te dienen voor een groen wijkproject. “Nu staycations de norm zijn willen we inzetten op een buurttuin om onze wijk gezelliger en leefbaarder te maken, maar de Zuidfoor bemoeilijkt deze plannen.”

Miguel-Lyssens-Danneboom van het wijkcommité aan de Anderlechtsepoort liet opgelucht weten dat de plannen voor de buurttuin niet van tafel zijn geveegd. Op 6 juli mogen ze beginnen, weliswaar beperkter omwille van de opbouw van de Zuidfoor.

Locatie Zuidfoor Westelijke Kleine Ring 2020 nieuw

| Locatie Zuidfoor Westelijke Kleine Ring 2020 nieuw

Beperking tot 800 bezoekers tegelijk

Stefan Martens woont met zijn gezin in Kuregem, op wandelafstand van de jaarlijkse Zuidfoor. Ook hij is ongerust. “Als ik zie hoe lang de wachtrijen aan de Zuidmarkt zijn, hou ik mijn hart voor de Zuidfoor al vast. Ik ben bang dat alle coronamaatregelen voor niets zijn geweest als we straks met zoveel mensen bij elkaar zullen zijn.”

Vorig jaar lokte de Zuidfoor ongeveer een miljoen bezoekers, ofwel 55.000 per dag. Brussel-Stad liet weten dat ze het aantal bezoekers nu willen beperken tot 800 mensen die tegelijk op de kermis aanwezig zijn.

Dat zal gebeuren via een telsysteem aan de ingang. Aurore Borrens, woordvoerster van schepen van Economische Zaken Fabian Maingain, legt uit dat de Foor in vier zones zal worden opgedeeld met elk een aparte ingang. “Op die manier kunnen we grote massa’s aan de ingang vermijden.” Borrens voegt toe dat het nog te vroeg is om plannetjes van deze nieuwe opdeling te verspreiden, omdat de stad nog met de foorkramers overlegt over de praktische aanpak.

Stewards

Wel zal Brussel-Stad stewards inzetten, die erop toezien dat bezoekers de maatregelen respecteren en ook niet langer dan 1 uur 's nachts blijven rondhangen. Verder zullen dezelfde voorzorgsmaatregelen als op de markten van kracht zijn. De foorkramers moeten mondmaskers dragen en zullen de attracties herhaaldelijk desinfecteren.

De buurtbewoners benadrukken dat ze niks tegen de forains zelf hebben. “We beseffen dat de Foor hun inkomen bepaalt en dit willen we hen niet ontzeggen. Anderzijds moet er toch ook rekening gehouden worden met onze veiligheid en ons welzijn. We vragen ruimte voor een constructieve dialoog,” aldus Vancauwenbergs van Porte d’Anderlecht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Events & Festivals, Zuidfoor, geluidshinder, besmetting coronavirus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni