De locatie van de Zuidfoor op de westelijke Kleine Ring in 2020, zoals die gepland was voor de coronacrisis.

Buurtcomités vragen 'buurttuin' op locatie van de Zuidfoor

SG
© BRUZZ
28/04/2020

Nu de Zuidfoor hoogstwaarschijnlijk niet plaatsvindt, doen verscheidene buurtcomités een oproep aan de Brusselse regering, de Stad Brussel en de gemeente Anderlecht om de centrale berm op de Kleine Ring tot een buurttuin om te bouwen. “Dit zou ervoor zorgen dat de inwoners tijdens de grote vakantie vrijer en veiliger van de buitenlucht kunnen genieten.”

“Dit is een dichtbevolkte wijk,” vertelt Miguel Lyssens-Danneboom van het wijkcomité aan de Anderlechtsepoort. “Om een luchtje te scheppen hebben gezinnen die aan weerszijden van de Kleine Ring wonen vaak geen andere keuze dan straten met smalle trottoirs om te wandelen, waar auto’s veel ruimte in beslag nemen en het dus moeiijk is om de sociale afstand te respecteren. De bewoners worden bijzonder zwaar getroffen door de lockdown.”

"Nu de Zuidfoor waarschijnlijk niet doorgaat willen we de zomerperiode gezelliger maken voor de buurtbewoners, zeker als die in eigen land moet worden doorgebracht. Met het gewest en de gemeenten kunnen we samenwerken om de buurt gezelliger en leefbaarder te maken door een tuin te creëren voor de vele bewoners die de luxe niet kennen van een eigen tuin of terras."

Wijkcomités in de buurt ijveren al langer voor een heraanleg van de middenberm, dat nu vooral als een grote parking dienst doet. "Bijkomende openbare ruimte zou ook de druk verminderen op de parkjes in de buurt die te klein zijn om de sociale afstand tussen de bewoners te waarborgen,” klinkt het verder.

Op dit moment is er wel nog niets concreet. "We weten niet welke kleinere evenementen al dan niet kunnen doorgaan en met hoeveel we de komende maanden gaan mogen verzamelen. Daarom is er ook nu de oproep aan het gewest en de gemeenten, zodat we dit samen met hen allemaal kunnen aftoetsen."

De oproep van het buurtcomité Porte d'Anderlecht kwam er in samenwerking met de buurtcomités Samenleven, Green Connections, Triangle 1070 en Urban Species.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Zuidfoor , tuin , coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni