Stad Brussel springt bij in kosten Nereus

© FM Brussel
10/01/2014

De Stad Brussel is principieel bereid om te delen in de beheerskosten van het zwembad Nereus in Ganshoren. Binnen twee weken zou het akkoord rond moeten zijn. Jarenlange onderhandelingen met de buurgemeenten draaiden eerder op niets uit.

In ruil voor de steun van de Stad Brussel zouden scholen uit Laken voortaan kunnen gaan zwemmen in Ganshoren. "Omdat verschillende zwembaden in de buurt dicht zijn voor renovatie moeten wij een oplossing vinden voor onze scholen", zegt Brussels schepen van Sport Alain Courtois (MR). "We zijn dus zeker geïnteresseerd in Nereus." Over de precieze bijdrage aan de beheerskosten moet nog onderhandeld worden, maar Courtois wil binnen twee weken een akkoord.

"Vijf van onze scholen hebben hun zwemlessen moeten opschorten", zegt schepen van Onderwijs Faouzia Hariche (PS) aan brusselnieuws.be. "Als onze scholieren en inwoners voordeeltarieven krijgen, kunnen we praten over het financieel beheer van Nereus. Daar is het college het principieel mee eens."

Het zwembad van Ganshoren is na veel gedoe eindelijk helemaal gerenoveerd, maar het kon nog niet openen, omdat er ondanks jarenlange onderhandelingen geen akkoord is met de buurgemeenten over wie de kosten moet dragen. Het jaarlijks tekort wordt geschat op 500.000 euro.

'Misbruik van overheidsgeld'
Volgens oppositielid Alain Beeckmans (Groen) hapten buurgemeenten Jette, Sint-Agatha-Berchem en Koekelberg niet toe omdat Ganshoren onredelijke voorwaarden stelde. "Ganshoren eist controle in de raad van bestuur maar laat de andere gemeenten opdraaien voor het deficit", zegt hij aan brusselnieuws.be. "Het idee van een intercommunale gaat al terug tot 2006 en de gemeente heeft voor die samenwerking bovendien al meer dan 160.000 euro subsidie voor gekregen van het Gewest. Zonder resultaat. Dat is dus misbruik van overheidsgeld."

Beeckmans vroeg op de bijzondere gemeenteraad donderdag het ontslag van schepen Michèle Carthé (PS) en burgemeester Hervé Gillard (MR). "Carthé is nog altijd niet in staat om samen te werken en haar opvolger Gillard mengt zich niet in het dossier. Aangezien iedereen van de onderhandelingstafel is weggelopen, klopt de gemeente nu aan bij de Stad Brussel, waar dezelfde partijen aan de macht zijn."

Momenteel is er in het noordwesten van Brussel geen enkel zwembad omdat de baden van Laken en Molenbeek dicht zijn voor renovatie. Ganshoren hoopt Nereus te openen in februari of maart.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ganshoren , Sport

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni