| Alexis Saelemaekers speelde zich met een paar knappe acties meteen in de harten van de Anderlechtsupporters.

Sterk debuut Saelemaekers levert Anderlecht geen punten op

Godfried Roelant
01/04/2018
Updated: 02/04/2018 11.18u

Er is goed en slecht nieuws voor Anderlecht na de eerste wedstrijd in Play-off 1. Tegen Gent ontdekte het grote publiek het talent van rechtsachter Alexis Saelemaekers. Het slechte nieuws is dat het tegen Gent geen punten opleverde en de achterstand op leider Club Brugge morgenavond al 9 punten kan bedragen.

De grote verrassing in het elftal van Vanhaezebrouck voor de eerste wedstrijd in Play-off 1 was Alexis Saelemaekers. De 18-jarige verdediger mocht midden februari al eens invallen op bezoek bij Sint-Truiden, maar het grote debuut in de basis kwam er vanavond tegen Gent. Verder werd Sá naar binnen getrokken en zo vormde hij samen met Spajic het hart van de defensie. Een rij hoger mocht Dendoncker weer op zijn favoriete positie plaatsnemen naast Kums.

Vanhaezebrouck wilde met Morioka tussen de linies een gevaarlijk aanspeelpunt creëren, maar dat plannetje begon pas na een kwartier te werken. Het begin was voor Gent, met een bedrijvige Dejaegere die de bal hoog over kegelde op een voorzet van Simon. Vrijwel onmiddellijk daarna waren de Oost-Vlamingen weer gevaarlijk op hoekschop. Kalu vond Verstraete, maar die kon er enkel zijn knie tegenzetten en zo hobbelde het leer ongelukkig naast. Ook in de rol van afwerker lukte het Kalu even later niet om Gent op voorsprong te brengen.

Debutant Saelemaekers ontgoochelt niet

Anderlecht kon daar pas op het halfuur echt iets tegenover zetten. Debutant Saelemaekers stuurde Gerkens diep en mocht alleen op Kalinic afgaan. Maar de Limburger ging neer na een duel met Foket dat er geen was. Weg kans voor Gerkens. Scheidsrechter Lardot kreeg voor die beslissing het hele stadion over hem heen en dat werd nog erger toen hij ook Teodorczyk op de bon zwierde nadat die Simon had neergehaald aan de hoekschopvlag.

De echte verrijzenis van Anderlecht kwam er op Pasen in de eerste helft niet meer, maar we zagen wel de geboorte van een nieuwe rechtsachter: Alexis Saelemaekers.

De echte verrijzenis van Anderlecht kwam er op Pasen in de eerste helft niet meer, maar we zagen wel de geboorte van een nieuwe rechtsachter: Alexis Saelemaekers. De vervanger van Appiah speelde vrank en vrij en trok meer dan zijn streng tegen Simon en Asare. Hij zette een aantal mooie combinaties op met Kums en Teodorczyk en kwam zelfs een paar keer dicht bij de openingsgoal. Dat lukte niet en zo doken beide teams met een brilscore de kleedkamer in.

Beenhouwer Spajic

In de tweede helft kreeg Anderlecht meteen een koude douche. Kalu, die Obradovic al kopzorgen bezorgde in het eerste bedrijf, deed lustig verder. Na amper twee minuten spelen bracht hij vanop de flank voor tot bij Verstraete. Die legde af tot bij Dejaegere die de bal simpel tegen de touwen kon duwen. Anderlecht van slag, al kreeg Morioka van Kums de gelijkmaker op een schoteltje aangeboden. De Japanner zag zijn poging echter uiteen spatten op de paal.

Met Chakvetadze voor Simon kwam er nog meer schwung in het spel van Gent. Spajic claimde bij trekfout nog een strafschop, maar beging daarna zelf een penaltyfout op Verstraete. De ingevallen Japanner Yaya Kubo nam die voor zijn rekening en miste eerst, maar was er wel als eerste bij om de bal alsnog binnen te duwen.

Met twee goals achterstand zakte de moed volledig in de schoenen van zowel spelers als supporters. De titel lijkt ver weg voor Anderlecht, maar het heeft voor volgend seizoen met Saelemaekers wel een vaste klant voor de positie van rechtsachter.

Anderlecht verloor in het Constant Vanden Stockstadion met 0-2 van AA Gent. En de Gentenaars hadden die overwinning niet gestolen. Integendeel. Achteraf reageerden Pieter Gerkens van de thuisploeg en Thomas Foket van de bezoekers bij Godfried Roelant.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sport, Anderlecht, AA Gent, play-off 1

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni