| De voetzoeker ontplofte vlak naast doelman Simon Mignolet van Club Brugge. Kompany, toenmalig aanvoerder van Anderlecht, maande de supporters aan tot kalmte.

Supporter Anderlecht veroordeeld voor gooien voetzoeker naar Mignolet

CV
25/10/2022

Een supporter van RSC Anderlecht is veroordeeld voor het gooien van een voetzoeker naar Club Brugge-doelman Simon Mignolet tijdens de wedstrijd van 19 januari 2020, die Anderlecht verloor met 1-2. De dertiger moet de Brusselse voetbalclub ook een schadevergoeding betalen.

De advocaat van Anderlecht is blij met het vonnis. “We zijn tevreden met deze beslissing in die zin dat de dunne lijn tussen administratieve afhandeling en strafrechtelijke vervolging doorbroken wordt en toekomstige voetzoekergooiers nu mogen beseffen dat een strafrechtelijke veroordeling wel degelijk mogelijk is”, reageert meester Brian Stuckens.

Vlak na het laatste fluitsignaal van de geladen wedstrijd tegen de rivaal uit Brugge gooide een supporter van de thuisploeg een voetzoeker in het strafschopgebied van de Brugse keeper Simon Mignolet. De Geschillencommissie van de Belgische Voetbalbond legde Anderlecht daarna een boete van 5.000 euro en verplichtte de club ook om een tribune te sluiten bij de volgende thuiswedstrijd.

Schadevergoeding van 43.000 euro

De supporter in kwestie kon worden geïdentificeerd en de man moest zich vorige maand voor de correctionele rechtbank van Brussel verantwoorden. Het parket eiste 6 maanden cel en een boete van 800 euro tegen de man, die de feiten had bekend na zijn arrestatie. Tijdens zijn proces ontkende hij echter de voetzoeker te hebben gegooid. “Ik heb niets geworpen”, klonk het. "Ik dacht aan mijn vrouw en familie en heb bij het verhoor dan maar gezegd wat ze wilden horen.” RSC Anderlecht eiste op het proces een schadevergoeding van 43.000 euro omdat de club onder meer inkomsten had misgelopen door de sluiting van een tribune.

De rechtbank veroordeelde de supporter dinsdag tot een werkstraf van 50 uur en kende de Brusselse voetbalclub ook een schadevergoeding toe van 1.651 euro. Dat is minder dan de schadevergoeding die de club had geëist, maar desondanks reageert clubadvocaat Brian Stuckens positief op het vonnis. “We zijn tevreden met deze beslissing in die zin dat de dunne lijn tussen administratieve afhandeling en strafrechtelijke vervolging doorbroken wordt. We hopen dat toekomstige voetzoekergooiers beseffen dat een strafrechtelijke vervolging en een veroordeling wel degelijk mogelijk is."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni