Synthetisch voetbalterrein in Elsene mogelijk kankerverwekkend

© Google
| De groenen van Elsene slaan alarm over dit voetbalveld met kunstmatig gras (l.). Het rubber van de mat is duidelijk te onderscheiden van het hockeyveld ernaast

Het synthetische voetbalterrein van het Elsense sportcentrum Albert Demuyter is tot op de draad versleten. Omdat de kunstmatige grasmat uit oude rubberbanden is gemaakt, is ze mogelijk ook kankerverwekkend, aldus oppositiepartij Ecolo. Ze vragen de onmiddellijke vervanging van de mat.

Dat meldt La Dernière Heure. "We kunnen niet toelaten dat sporten de volksgezondheid in gevaar zou brengen, nog meer als het over kinderen of tieners gaat", zeggen gemeenteraadsleden Audrey Lhoest en Yves Rouyet.

De kunstmatige grasmat bestaat uit kunststofvezels en een substraat van kleine zwarte rubberbolletjes, afkomstig van oude rubberbanden.

Maar het voetbalveld wordt zodanig intensief gebruikt dat de kunststofvezels bijna verdwenen zijn. Vandaar ook dat het terrein op sommige plekken bijna zwart is. De bolletjes rubber zijn overal te vinden: in schoenen en sokken, in de kleedkamers, de douches, enzovoort.

'Geur van verbrande rubberbanden'

"Heel veel spelers van allerlei leeftijden maken gebruik van het terrein", zegt Rouyet. "Bovendien gebruiken ook scholen het veld en zijn er in de zomer stages. Deze grasmat ligt er nu al 14 jaar, terwijl de maximale levensduur van een dergelijke kunstmatige grasmat tien jaar is. Overal elders is het synthetische gras al vervangen."

"Bij warm weer wasemt de geur van oude verbrande rubberbanden over het terrein, en is het veld gloeiend heet", zegt Rouyet.

"Erger nog is dat recent is aangetoond dat deze korrels gevaarlijk zijn voor de gezondheid, als ze in contact komen met de huid of zelfs binnendringen via kleine verwondingen. Ze bevatten giftige stoffen die jeuk veroorzaken. Bepaalde stoffen, zoals zware metalen, zijn potentieel kankerverwekkend." Vooral de doelmannen, die vaker met de grond in aanraking komen, zouden gevaar lopen.

Vanwege het potentiële gevaar vraagt Ecolo prioriteit voor dit dossier. Gemeenteraadslid Yves Rouyet gaat de kwestie bespreken op de komende raad van bestuur van het sportcentrum, en de gemeenteraad van 22 maart.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?